Гигантски скенери пазят Исламабад от терористи

Из улиците на Исламабад са разположени над 90 контролни поста. При все това две гигантски дъги, монтирани на камиони, сканират отскоро товарните коли на две от магистралите, водещи за пакистанската столица, съобщава в сряда Франс прес.

Заради вълната от самоубийствени атентати, организирани от талибаните, полицията използва гигантските скенери китайско производство за пръв път, откакто Осама бин Ладен и пакистанските талибани обявиха през 2007 г. джихад на Пакистан, присъединил се към "войната срещу тероризма", поведена от САЩ.

Оттогава в Пакистан загинаха над 3200 души, убити при атентати - предимно извършени от самоубийци с коли бомби или пояси, натъпкани с експлозиви. Исламабад бързо се нареди сред мишените, предпочитани от ислямистките камикадзета, припомня АФП, цитирана от БТА.

След като обаче 60 души загинаха при експлозията, разрушила през 2008 г. изцяло хотел "Мариот" в градския център, Исламабад бе превърнат в същински укрепен лагер, осеян с контролни пунктове, където дежурят полицаи и военни. Съответно намаля и броят на атаките, извършвани в столицата.

Те обаче зачестиха в провинцията - в други големи градове като източния Лахор и най-вече в Пешавар - близо до племенните зони на северозапад, граничещи с Афганистан, крепост на пакистанските талибани и приют за бойци от Ал Каида.

Наистина Исламабад с население само от един милион е по-лесно да бъде "отцепен" от някой мегаполис като Лахор (с над 8 милиона жители) или Пешавар (повече от 2.5 милиона). При все това да откриеш бомба в градска среда е все едно да намериш игла в копа сено.

И двата гигантски скенера за по 3 милиона долара, дори да са върхът на технологията, могат да служат само за предупреждение. Немислимо е атентатор камикадзе да направи опит за внасяне на експлозиви през тях, щом може да влезе в столицата по множество други пътища, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?