Гинеколози влязоха в спор за раждането с цезарово сечение

Водещи акушер-гинеколози влязоха в спор за това какъв е броят на ражданията с цезарово сечение у нас, прекомерно висок ли е той и кога трябва да се прибягва до секцио. През миналата седмица проф. Иван Козовски от Центъра за асистирана репродуктивна медицина в АГ-болницата във Варна заяви, че ражданията със секцио у нас са около 35%, което е твърде висок процент. Козовски заподозря свои колеги в меркантилизъм и в отказ да поемат отговорността за водене на едно раждане по естествен път. По думите му секциото е по-лесна интервенция, но в същото време е и опасна и не би трябвало да се прилага по желание на родилките, а само по медицинско предписание.

В петък обаче негови колеги от Асоциацията на българските акушер-гинеколози заявиха, че максимум 20-25% от ражданията у нас стават с цезарово сечение като едва при 2-3% секциото е по желание на родилката, а не по медицински причини.

Д-р Любомир Дамянов и д-р Виктор Новачков от асоциацията отрекоха комерсиални подбуди при назначаването на раждане с цезарово сечение и коментираха, че само в болници, където по правило се приемат по-тежки случаи, е възможно процентът на раждането със секцио да е по-висок.

 Според онлайн регистъра на ражданията на здравното министерство обаче процентът на ражданията с цезарово сечение действително е по-висок и дори надхвърля 36%. За това сигнализира още в началото на година  бившият здравен министър Стефан Константинов.

От  Асоциацията на акушер-гинеколозите смятат, че жената трябва да има право на избор как да роди, но също така да бъде добре информирана от своя лекар за различните рискове.

Д-р Дамянов коментира, че по време на консултациите жената трябва да се интересува  дали бременността ѝ има патология, или някакви особености, които  могат да възпрепятстват естественото раждане. Обикновено жени с  диабет раждат по-едри бебета и при тях е наложително секцио,  както и при жени с тесен таз.

“Лекарите също трябва да информират детайлно пациентката за  възможните начини на раждане и за потенциалните опасности, които крие секциото, което е инвазия в коремната кухина и носи всички рискове на една коремна операция“, посочи д-р Новачков.

“При естественото раждане, което е най-добрия вариант, жените предимно се безпокоят от болката. Според изследване по 10-степенна скала на болка, родилната е най-силна, но има  стандарти за обезболяване, "златният" е епидурална анестезия“, заяви  Навачков.

Споделяне

Още от България