Главният прокурор и правителството с антинаградите “Биг брадър”

Правителството и главният прокурор Никола Филчев са държавната институция и публичната личност, нарушили най-много свободата на словото и неприкосновеността на личните данни през 2004 г. Това стана ясно в сряда при връчването на годишните антинагради “Биг брадър” (Големият Брат) на Програма “Достъп до информация” и Интернет-общество – България. Наградите са наречени на романа на Джордж Оруел и се раздават в 16 страни от 1990 година.

Правителството е заслужило антинаградата заради проекта за промени в Закона за защита на личните данни. Журито обоснова решението си с мотива, че внесеният от вицепремиера Пламен Панайотов проект сериозно ограничава правото на свобода на информация и дава прекалено много правомощия на т.нар. „силови“ органи да обработват свободно лични данни на гражданите.

Предлаганите изменения предвиждат още работодателите да имат право да събират т.нар. “чувствителни данни”, свързани с расов или етнически произход, религиозни, политически и философски убеждения, както и информация, свързана със здравето или сексуалния живот. Същевременно промените ограничават достъпа да информация за публични фигури.

Главният прокурор Никола Филчев бе награден за цялостната дейност на прокуратурата, която, според журито, е създала редица сериозни заплахи пред свободата на информацията и защитата на личните данни. Такива са случаят с повдигнатото обвинение срещу журналистите от Би Би Си заради разследващия филм “Да купиш игрите”, обвинението срещу румънския журналист Бухнич заради разследването му за корупция в граничните магазини на Дунав мост, направено със скрита камера, както и заповедта на Пловдивската апелативна прокуратура да се записват личните данни на всички клиенти на интернет-клубове в града.

Антинаградата за частна компания бе дадена на рекламната агенция “SIA Advertising” за злоупотреба с данните на 15-те хиляди кандидати за участие в играта “Big Brother.” Според журито, фирмата е използвала информацията от анкетните карти на кандидатите за шоуто, докато по закон те е трябвало да бъдат унищожени след приключването на подбора на участниците.

Споделяне
Още от България