Главният прокурор и правителството с антинаградите “Биг брадър”

Правителството и главният прокурор Никола Филчев са държавната институция и публичната личност, нарушили най-много свободата на словото и неприкосновеността на личните данни през 2004 г. Това стана ясно в сряда при връчването на годишните антинагради “Биг брадър” (Големият Брат) на Програма “Достъп до информация” и Интернет-общество – България. Наградите са наречени на романа на Джордж Оруел и се раздават в 16 страни от 1990 година.

Правителството е заслужило антинаградата заради проекта за промени в Закона за защита на личните данни. Журито обоснова решението си с мотива, че внесеният от вицепремиера Пламен Панайотов проект сериозно ограничава правото на свобода на информация и дава прекалено много правомощия на т.нар. „силови“ органи да обработват свободно лични данни на гражданите.

Предлаганите изменения предвиждат още работодателите да имат право да събират т.нар. “чувствителни данни”, свързани с расов или етнически произход, религиозни, политически и философски убеждения, както и информация, свързана със здравето или сексуалния живот. Същевременно промените ограничават достъпа да информация за публични фигури.

Главният прокурор Никола Филчев бе награден за цялостната дейност на прокуратурата, която, според журито, е създала редица сериозни заплахи пред свободата на информацията и защитата на личните данни. Такива са случаят с повдигнатото обвинение срещу журналистите от Би Би Си заради разследващия филм “Да купиш игрите”, обвинението срещу румънския журналист Бухнич заради разследването му за корупция в граничните магазини на Дунав мост, направено със скрита камера, както и заповедта на Пловдивската апелативна прокуратура да се записват личните данни на всички клиенти на интернет-клубове в града.

Антинаградата за частна компания бе дадена на рекламната агенция “SIA Advertising” за злоупотреба с данните на 15-те хиляди кандидати за участие в играта “Big Brother.” Според журито, фирмата е използвала информацията от анкетните карти на кандидатите за шоуто, докато по закон те е трябвало да бъдат унищожени след приключването на подбора на участниците.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?