Главният прокурор на Испания заплаши каталунския премиер със затвор

Напрежението заради допитването в областта расте

Карлес Пучдемон

Лидерът на каталунското сепаратистко регионално правителство Карлес Пучдемон за пръв път бе заплашен от испанските власти със затвор заради ролята му в спорния референдум за независимост на Каталуния, съобщи ДПА.

Шест дни преди планираното допитване испанският главен прокурор Хосе Мануел Маса заяви в интервю за радио “Онда серо“, че не е изключено Пучдемон да влезе в затвора. По думите му той може да бъде обвинен в злоупотреба с публични средства, наред с други закононарушения.

Но Пучдемон се зарече, че на 1 октомври ще има вот, въпреки изричната забрана от испанския конституционен съд и противопоставянето на централните власти в Мадрид.

“Потвърждавам, че ще има урни и бюлетини, както и нещо още по-важно за произвеждането на референдум: гласоподаватели“, каза той в интервю за френското радио „Франс ентер“.

Междувременно на извънредно заседание ръководствата на националните полицейски служби в Испания обсъдиха мерки за блокиране на гласуването.

Испанските власти направиха достатъчно, за да дискредитират и предотвратят референдума, планиран за края на седмицата, коментират двама високопоставени представители на испанското правителство, цитирани от Ройтерс. Те твърдят, че Каталуния не разполага с избирателна комисия, урни, бюлетини, изборни материали, средства за прозрачно преброяване, както и други средства за произвеждане на референдума. Според тях резултатите от референдума няма да получат международно признание, нито легитимност.

Към Каталуния бяха пренасочени допълнителни полицейски сили с цел предотвратяване на безредици. Точните цифри не са известни, но според различни съобщения между и 3 и 4 хиляди полицаи са изпратени към областта. От събота всички полицейски подразделения там са поставени под директния контрол на Министерството на вътрешните работи в Мадрид.

По-рано Конституционният съд на страната наложи тежки глоби. Седмината членове на каталунската Централна избирателна комисия ще плащат по 12 000 евро глоба всеки ден, докато не се подчинят на правителството в Мадрид, а 15-те членове на териториалната администрация на автономната област - по 6000 евро на ден, съобщава БНТ.

 

Каталунски лидери да платят 5 милиона евро заради предишен референдум

Испанската Сметна палата наложи на каталунски лидери да платят гаранция в размер на над 5,2 милиона евро за организирания от тях през 2014 г. референдум за независимост на автономната област, предаде Франс прес. Решението бе взето броени дни преди предстоящото в неделя ново допитване, като двата референдума бяха обявени за незаконни от централните испански власти.

Наложената гаранция е в размер на предполагаемите разходи за допитването от 2014 г. Целта е бъде гарантирано, че те ще бъдат платени, в случай че организаторите на незаконния референдум, включително бившият каталунски премиер Артур Мас, бъдат осъдени окончателно по случая.

Ако сумата не бъде внесена, испанските власти може да конфискуват имущество на инициаторите на допитването.

Според проучвания на общественото мнение мнозинството каталунци са против отделянето от Испания. Повечето жители на автономната област обаче искат да имат възможността да се произнесат по въпроса.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?