Главният прокурор задвижи обжалването на касирания вот в Турция

Главният прокурор Борис Велчев внесе в Конституционния съд (КС) исканията на ДПС за повторно разглеждане на резултатите от изборите, съобщиха от пресцентъра на Върховната касационна прокуратура в петък.

В четвъртък зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Лютви Местан внесе при главния прокурор три жалби срещу решението на КС за касиране на резултатите от парламентарния вот в 23 секции в Турция.

Заради решението на съда Централната избирателна комисия (ЦИК) подреди повторно изборния резултат. Така Народното събрание напуснаха Мариана Даракчиева (Синята коалиция), Рушен Риза (ДПС) и Атанас Семов (РЗС). На тяхно място влязоха Румен Георгиев (ГЕРБ), Георги Терзийски (РЗС) и Венцислав Върбанов (Синята коалиция). Така ДПС изгуби един депутат за сметка на ГЕРБ.

Първата от жалбите е от централното ръководство на партията, а втората - от депутата Рушен Риза, чийто мандат беше прекратен. В жалбите се настоява да бъде обявен като незаконен изборът на влезлите в парламента преди дни нови депутати.

Третата жалба е от кандидати за народни представители от пропорционалната листа на ДПС, които смятат, че в техните секции има нарушения, аналогични на тези, станали причина за касиране на вота.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?