Висшият адвокатски съвет:

Гледането на дела в затвора е порочна практика

Заседание по делото "Килърите", сн. БГНЕС

Гледането на наказателни дела в обособени нарочно зали в затвора е тревожна практика и лош прецедент, се казва в декларация на Висшия адвокатски съвет до министъра на правосъдието Зинаида Златанова и представляващия Висшия съдебен съвет Соня Найденова.

”Никакви съображения за икономии от конвоиране и мерки за сигурност не могат да се противопоставят на основни принципи в наказателното право и наказателния процес – презумпцията за невиновност  и публичност на делата. Иманентна част на справедливия съдебен процес е изправянето на подсъдимия пред съдия, а не отвеждането на съдията в местата за лишаване от свобода”, пишат от адвокатурата.

Най-пресният случай на процес в затвора е делото „Килърите”, което в момента виси на втора инстанция в Апелативния съд във Варна. Магистратите разглеждат казуса в специално пригодена зала в затвора в града, а не в единствената зала, с която разполага апелативният съд.

Журналистите следят случващото се в залата през видеоконферентна връзка. Защитата на Петър Стоянов-Сумиста и останалите подсъдими, признати за виновни на първа инстанция, отдавна роптае срещу провеждането на заседанията в затвора.

От Висшия адвокатски съвет сочат и практика на Европейския съд за правата на човека в Страсбург, според която провеждането на съдебен процес извън нормалната съдебна зала и по-конкретно на място като затвора, до което обикновената публика няма достъп, е сериозна пречка за публичния характер на делата.

Адвокатите настояват Златанова и ВСС да предприемат необходимите действия за преодоляване на тази порочна практика още при нейното зараждане в дейността на съдилищата.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?