Глоби до 400 хил. лв. за телекоми с роуминг в ЕС над 19 евроцента

Глоби до 400 хил. лв. за телекоми с роуминг в ЕС над 19 евроцента

До 400 000 лв. санкции се предвиждат за телеком оператори, които предлагат разговори с ЕС на цена над 0.19 евро на минута. Това предвижда одобреният в сряда от Министерския съвет проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения

Съгласно европейския регламент, от 15 май 2019 г. се прилагат цени на дребно (без ДДС) за разговори между абонатите на различни оператори в Европейския съю, които не трябва да надвишават 0.19 евро на минута за повиквания и 0.06 евро за текстови съобщения. В случай, че телеком оператор продължава да прилага по-високи тарифи след тази дата, той може да бъде глобен между 20 000 и 400 000 лв.

От 5000 до 50 000 лв. е санкцията в случай, че операторът не осигури активирането на тарифата в рамките на един работен ден, без това да води до определени негативни последици за потребителите.

Новите текстове гарантират ефективното прилагане на национално ниво на пределните стойности на цените за тези услуги, като въвеждат система от ефективни, пропорционални и възпиращи санкции при нарушения, посочват от правителствената пресслужба.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?