Глоби за кметовете, които не съдействат за умъртвяването на домашни прасета

Глоби за кметовете, които не съдействат за умъртвяването на домашни прасета

Кметовете от Южна България, които не съдействат за умъртвяването на домашните прасета в дворовете, ще бъдат глобени, съобщи зам.-министърът на земеделието Янко Иванов.

Глобата за първо нарушение е от 100 до 300 лв., за повторно – двойно, и така, докато стигнем до прокуратурата, уточни зам.-министърът пред бТВ.

В петък стана ясно, че 30-те кметове на пазарджишки села, които поеха ангажимент пред премиера Бойко Борисов да убедят своите съселяни да изпълнят нареждането, отказват да допуснат екипите от Агенцията за безопасност на храните в дворовете на хората.

В неделя изтече удълженият срок, в който стопаните на домашни прасета от Южна България трябваше доброволно да умъртвят животните си. От днес трябва да започне принудително евтаназарине и загробване на останалите животни.

Янко Иванов каза, че съгласно Закона за ветеринаромедицинската дейност кметовете имат задължение да съдействат на органите на държавата.

По думите му предприетите мерки към момента са непопулярни, но явно имат ефект, защото в последните дни няма нови регистрирани случи при домашни свине и в свинекомплексите.

Споделяне

Още по темата

Още от България