Глобул и Вивател се споразумяха за преноса на мобилния номер

Глобул и Вивател се споразумяха за преноса на мобилния номер

Двата мобилни оператора Глобул и Вивател подписаха правилата, по които ще се въведе преносимостта на мобилните номера за клиентите на българските GSM-оператори, съобщиха в понеделник от компаниите. Преносимостта означава, че клиентът може да смени оператора, но да запази мобилния си номер.

От Глобул уточниха, че са уведомили за срещата и третия и най-голям оператор на българския пазар - Мобилтел, но техен представител не е присъствал. От Мобилтел не са посочили причина за бойкота на срещата. По-късно днес от първия мобилен оператор у нас съобщиха, че ще представят официалната си позиция за преносимостта на номерата във вторник.

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) постави краен срок на трите мобилни компании 10 януари. До този срок те трябва да се подпишат под документа, който ще даде възможност да се изпълни директивата на Европейския съюз за преносимостта на номерата. 

Процедурата не може да започне преди да се постигне съгласие между трите мобилни компании. Съответно и България не може да изпълни ангажиментите си.

От Глобул съобщиха, че днес отново са изпратили писмо с покана до Мобилтел да подпише документа, за да се въведе преносимостта на номерата между компаниите.

Мобилтел не за първи път бойкотира процедурата, при която клиент на един мобилен оператор може да си запази номера срещу определена такса, ако пожелае да стане клиент на друга компания.

Първият GSM оператор у нас беше единственият, който не представи свой проект на КРС с механизма, по който да се въведе услугата.  

От Вивател коментират, че административната процедура за въвеждане на преносимостта трябва да бъде максимално опростена и евтина. Според най-новия мобилен оператор в България, в бъдеще тази услуга трябва да стане безплатна.

Те посочиха, че във Финландия, която е осигурила изключително атрактивни условия за пренасяне на номера в мобилни мрежи, процентът на клиентите, ползвали услугата, е достигнал 54%.

Реално обаче КРС не може да наложи никакви санкции на Мобилтел, докато не се приеме новият закон за електронните съобщения, който все още е във фаза проект в парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес