Няма да прехвърляме лични данни по факс, за да се отчетем пред Европа

Няма да прехвърляме лични данни по факс, за да се отчетем пред Европа

Задължението за преносимост на номерата е индивидуално, а не общо и всяка една компания може да го въведе за своите клиенти, съобщи във вторник Николай Кичев, директор “Регулация” в “Мобилтел”. Така той опроверга обвинението на другите два GSM-оператора “Глобул” и “Вивател” към първия мобилен оператор у нас, че възпрепятстват внедряването на новата услуга у нас.

Преносимостта на номерата дава възможност клиентите на всеки мобилен оператор да запазят номера си, ако решат да сменят компанията.  Задължението на мобилните оператори от страните членки на Европейския съюз (ЕС) да предлагат тази възможност на клиентите си е разписано в директива 22/2000 на Европейската комисия.

След като “Глобул” и “Вивател” са подписали в понеделник процедурата, по която ще се въведе преносимостта на номерата и имат готовност да я въведат,  двете компании могат да предоставят тази услуга на клиентите си, уточни Кичев. “Мобилтел” все още няма такава готовност и по тази причина няма да подпише общите правила за преносимостта, които бяха подписани от другите GSM – оператори.

Николай Кичев уточни, че за да осигурят преносимостта, трябва да се променят 23 работещи процеси и 12 технологични системи и този процес изисква както време, така и средства. Компанията е планирала да вложи около 10 млн. евро за въвеждане на услугата.

От “Мобилтел” заявиха, че няма да подпишат одобрените от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) правила, докато не се изготви пълната автоматизираност на процеса, сигурността и защитата на личните данни. Няма в света компания, която да пише ръчно фактурите и да предава лични данни по факс, коментира Кичев. И всичко това, за да отчете държавата ангажимента си към ЕС.

Регулаторът е приел предложението на “Вивател” запазването на номера да става безплатно, а от първия мобилен оператор не са съгласни с това предложение.  

Има много неясноти около процедурата, мобилните оператори са задължени по някакъв начин да информират клиентите на коя телефонна компания се обаждат. Как обаче традиционните оператори на стационарна телефония ще го правят, не е ясно и дали GSM-операторите имат право да го правят вместо тях.

А на този етап няма и законово основание, въз основа на което КРС да принуди или накаже компанията, че не е сложила подписа си под общите правила. Регулаторът постави условие на трите мобилни компании да одобрят документа до 10 януари.

Европейската директива 22/2000 е разписана в проектозакона за електронните  съобщения, който все още се гледа от парламента, поясниха от GSM-оператора. Конкретните правила, по които трябва да се внедри преносимостта на номера обаче ще се разпише към подзаконовите нормативни документи към бъдещия закон и тяхното приемане също ще отнеме време, коментираха от “Мобилтел”.

Експертите на фирмата казаха още, че срокът, за който страните са въвели преносимостта на номерата при напълно подготвена нормативна уредба, е бил средно 29 месеца.

Всяка страна е закъсняла средно с около 9 месеца и никоя от страните не е понесла санкции. По данни от страните в ЕС, от преносимостта на номерата се възползват средно между 2 и 5% от клиентите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?