Гневът на Тръмп подпали щурма на тълпата срещу демокрацията

Гневът на Тръмп подпали щурма на тълпата срещу демокрацията

Размирната тълпа, която вчера обсади Капитолия на САЩ, беше продукт на разрушителните сили, които президентът Доналд Тръмп подклажда от години, достигайки кулминация с нарушаването на един демократичен ритуал, който официално слага край на неконституционния му опит да се задържи на власт.

Последвалата сцена - пробиване на полицейски ограждения, чупене на прозорци и окупиране на сгради на държавната власт - беше нещо, което американците са свикнали да виждат в далечни земи с авторитарни режими.

Насилието, което включваше изстрели в Капитолия, един убит и въоръжена окупация на пленарната зала на Сената, обаче беше предизвикано от човека, положил клетва да защитава същите демократични традиции, които размирниците се опитаха да премахнат в негова подкрепа.

Нарушителите на реда решиха да щурмуват Капитолия - сградата, която символизира устоите на демокрацията, връщайки спомена за яростните кървави времена на Гражданската война. Този път обаче подстрекателят беше един законно избран президент, който отказва да спази основополагащия принцип на мирното предаване на властта.

"Това е опит за държавен преврат, подстрекаван от президента на САЩ. Намираме се в безпрецедентен момент, когато един президент е склонен да заговорничи с тълпи, за да свали собственото си правителство. Това е напълно против идеята за демокрация, която нацията подкрепя от повече от два века", каза специалистът по история на президентските управления в САЩ Майкъл Бешлос.

Утвърждаването на гласовете от Избирателната колегия, което прави официална победата на новоизбрания президент Джо Байдън и е предвидена в конституцията церемония, целяща да покаже силата на американската демокрация, беше нарушено броени часове след подстрекателския призив да се предприемат действия, който Тръмп отправи пред свои поддръжници в реч, в която той ги помоли "да се борят", за да спрат "кражбата" на изборите и тръгнат на шествие към Капитолия.

"След това (тази реч) ще отидем, и аз ще съм заедно с вас, ще отидем до Капитолия и ще подкрепим с възгласи нашите смели сенатори и конгресмени и вероятно няма да го правим за някои от тях", каза Тръмп.

Тази прощална реч на Тръмп в последните дни от президентското му управление беше пропита от гняв и разбуни някои присъствали, които я приеха като призив за бунт. Размирниците преодоляха съпротивата на охраната на Конгреса, счупиха прозорци, откраднаха разни предмети за спомен и се подиграха с институцията със снимки как седят на управленски столове.

Един човек от тълпата взе подиума на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, а друг окупира офиса ѝ. Море от червени шапки с надпис "Да направим Америка отново велика" премина през познатата на туристите Зала със статуите. Един мъж носеше знаме на южняшката Конфедерация под същата ротонда, където са били изложени на поклонение тленните останки на Ейбрахам Линкълн и, едва миналата година, на конгресмена и герой от борбата за граждански права Джон Луис. Оформено в клуп въже беше заснето недалеч от западната фасада на Капитолия.

А подиумът, на който Байдън ще положи клетва след седмици, беше използван от охраната на Капитолия, за да пръска разбунената тълпа с лютив спрей.

Малцина избегнаха гнева на Тръмп. Не беше пожален дори най-лоялният му сътрудник - вицепрезидентът Майк Пенс, който за първи път досега заяви, че не може да изпълни желанието на президента да промени изборния му резултат, защото не е овластен да го стори.

На митинга си във вашингтонския парк "Елипсата" Тръмп заяви, че "много ще се разочарова" от вицепрезидента си, ако той не направи това. Скоро след това Пенс трябваше да бъде отведен на сигурно място от Сикрет сървис, когато огражденията пред Капитолия бяха пробити.

Предпоставките за насилието обаче бяха създадени далеч преди митинга, на който личният адвокат на Тръмп Руди Джулиани призова за "съд чрез двубой" за решаване на казуса с обвиненията в изборна измама.

Тръмп дълго време отказваше да се ангажира, че ще предаде властта по мирен път. През по-голямата част от 2020 г. той заявяваше, че изборният процес е фалшифициран и отправяше безпочвени обвинения за масови изборни измами, каквито множество федерални съдилища и бившият му министър на правосъдието заявиха, че не съществуват.

Президентът беше насърчен от десетки свои съпартийци републиканци, които казаха, че са готови да направят възражение при преброяването на електорските гласове, като знаеха, че този ход ще забави, но няма да промени изхода от процедурата.

Дори когато стана ясно, че е загубил изборите, Тръмп отказа да приеме действителността и многократно настоя, че е спечелил убедително. Той загуби от Байдън с разлика от 7 милиона гласа.

Неговите привърженици обаче охотно приеха усилията му да отмени волята на избирателите.

Само преди няколко седмици той туитна: "Голям протест в окръг Колумбия (столицата Вашингтон) на 6 януари. Бъдете там, ще е бурно!" А дори след като започна обсадата и членове на собствената му партия, включително такива, които бяха хванати в капан в Капитолия и се криеха от страх за живота си, го молеха да осъди тази проява на вътрешен тероризъм, Тръмп отказа.

Той е прекарал по-голямата част от следобеда в личната си трапезария до Овалния кабинет в гледане на насилието във Вашингтон на голям телевизор, въпреки че вниманието му е било насочено предимно към нелоялността на Пенс.

Тръмп с неохота записа видеопослание, в което призова към "мир" и каза на размирниците "да си вървят у дома", но придружи молбата си с още неоснователни твърдения за изборни измами и каза на метежниците: "Обичаме ви. Вие сте много специални."

Вместо директно да критикува тълпата, той я оправда с туит. "Това са нещата и събитията, които се случват, когато една свещена убедителна победа бива толкова безцеремонно и злобно отнета от големите патриоти, с които толкова дълго се държат лошо и несправедливо", написа той и ги насърчи "да помнят" този ден, сякаш той някога ще бъде възприеман като празник, а не като размирици.

Туитър впоследствие изтри този туит.

Думите на Тръмп бяха в забележителен контраст с тези на човека, който го победи, и на един от предшествениците му.

"В най-добрата си светлина думите на един президент могат да вдъхновяват. В най-лошата си светлина могат да подстрекават. Работата ни в този момент и през следващите четири години трябва да е възстановяването на демокрацията и връщането на уважението към върховенството на закона, както и подновяването на политиката на решаване на проблеми, а не на разпалване на омраза и хаос", каза Байдън в обръщение към нацията от Делауер и помоли Тръмп "да е на висота". Тръмп не беше.

Джордж Буш, най-скорошният републикански президент, заяви, че "бунтът може тежко да навреди на нашата нация и репутация".

"Съпътстваният от насилие щурм на Капитолия и прекъсването на конституционно разпоредено заседание на Конгреса бе предприет от хора, чиито страсти са били разпалени от лъжи и лъжливи надежди", каза Буш.

Тръмп отдавна реагира бавно, когато трябва да се осъди придружен от насилие екстремизъм, като отказа да осъди белите супремасисти, похвали въоръжените протестиращи в щатския Конгрес на Мичиган миналата пролет и каза на крайнодесните "Горди момчета": "Оттеглете се и бъдете в готовност!"

Вчера в Капитолия на САЩ бе проникнато за пръв път от 1814 г., когато британците го нападат и опожаряват по време на Войната от 1812 г., посочва Историческото дружество на Капитолия. А този подклаждан от президента вътрешнополитически конфликт "може да напомня само на Гражданската война", смята специалистът по президентите на САЩ и преподавател в Принстънския университет Джулиан Зелизър.

"Това е атака срещу държавното управление. Президентът подклаждаше разделения и призова за този протест, за този хаос. Никога досега не сме били в такава ситуация", каза той.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?