Годеникът на Юлия Скрипал е заподозрян за връзка с руските служби

Годеникът на Юлия Скрипал е заподозрян за връзка с руските служби

Годеникът на Юлия Скрипал, която заедно с баща си беше отровена на 4 март в Солсбъри е свързан с руските тайни служби, пише британският вестник "The Times".

30-годишният Степан Викеев не е виждан след атаката срещу Юлия и баща ѝ. Той не отговаря на обажданията на Юлия Скрипал, която се опитва да се свърже с него след изписването ѝ от болницата и е изтрил всички свои акаунти в социалните мрежи.

За него се предполага, че работи в Института за съвременни проблеми в сигурността, базирана в Москва организация.За нея се предполага, че е свързана с руските тайни служби. Институтът се ръководи от неговата майка Татяна, която през 2008 година е наградена за заслуги към руската държава.

Британският вестник допълва, че майката не не одобрявала връзката на сина си с Юлия, но често е гостувала в апартамента им в Москва.

Юлия Скрипал и Степан Викеев са видяни за последно заедно на 26 февруари, когато двойката е отпразнувала рождения ден на Степан с приятели.

Преди два дни "Дейли телеграф" съобщи, че британската полиция е установила самоличността на ключови заподозрени за атаката в Солсбъри. Властите предполагат, че двамата са били отровени в дома на Скрипал в Солсбъри от група, изпратена в страната от Русия. Тя е обработила сотровно вещество в течен вид дръжката на входната врата на жилището на бившия разузнавач.След това групата се е върнала в Русия.

Идентифицирането на заподозрените е постигнато след преглед на всички пристигнали във Великобритания пътници през летищата, както и чрез анализ на наличните видеозаписи от охранителните камери в Солсбъри.

Експертите отбелязват, че ще е много трудно да бъдат повдигнати обвинения, защото руските власти няма да осигурят достъп до заподозрените. Трудно ще е решението дори за искането на достъп до хората, които представляват интерес за Великобритания, защото това ще влоши допълнително отношенията с Русия, пише британският вестник

Очаква се разследването да продължи още няколко месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?