Големи американски компании с интерес към България

Големи американски компании с интерес към България

Големи американски компании имат интерес да инвестират и да разширяват дейностите си в България в областта на селското стопанство, фармацията, технологиите и хранително-вкусовия сектор. Това съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Премиерът Бойко Борисов е имал среща с американския бизнес, в която са участвали вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Американската бизнес делегация се състои от представители на 13 щатски корпорации с по над 10 млрд. долара оборот от продажби и с над 100 000 служители всяка. В състава на делегацията влизат компании от фармацевтичната, технологичната, хранително-вкусовата, минната, селскостопанската и други индустрии, се казва в съобщение на Министерството на икономиката без да се посочват имената на корпорациите.

Делегацията е организирана от Американо-централноевропейската бизнес асоциация (АСЕВА), която е най-влиятелната институция, събираща интересите на американския едър бизнес в района на Централна и Източна Европа.

Бойко Борисов е разказал за предприетите от правителството мерки за подобряване на бизнес средата, облекчаването на административната тежест и намаляването на разходите на бизнеса. Той е представил и приоритетите на българското европредседателство. Акцентирал е върху потенциала на Балканите и необходимостта за партньорства и проекти за осигуряване на свързаността и икономическото развитие на страните от региона.

Посещението на американската мисия е фокусирано върху нарастващия потенциал и широките възможности за бизнес тук, е заявил председателят на асоциацията Ерик Стюарт. Той е отбелязал, че повече от 14 години не е имало подобна американска търговска делегация на високо корпоративно ниво с федерална подкрепа.

САЩ са важен стратегически партньор на България, като редовно се нареждат сред 20-те водещи външнотърговски партньори, е заявил министърът на икономиката Емил Караниколов.

Според него има интерес от американски капиталовложения във високотехнологични производства и в областта на индустриалното сътрудничество.

Икономическият министър е представил пред американския бизнес възможностите за инвестиции в индустриалните зони и насърчителните мерки, които предлага страната ни на бизнеса.

Ерик Стюарт е заявил, че визитата е показателна за големия интерес за инвестиции в България от страна на фирмите, като някои от тях вече са направили вложения и ще реинвестират, а други проучват възможностите и имат реален интерес. Отношенията между двете страни са много добри, а търговската мисия ще допринесе за засилване на търговско-икономическите взаимоотношения, е допълнил Стюарт.

Американо-централноевропейската бизнес асоциация е организация с нестопанска цел, фокусирана върху създаването на платформа за диалог между лидери на американски компании и представители на правителствата на 14 държави от Централна и Източна Европа, включвайки страни от Балтийския регион и част от Балканите.

Една от основните цели на асоциацията е да осигури на базирани в САЩ компании широк обхват на комуникация с държавните структури в тези пазари с оглед на получаването на подкрепа за реализация на бизнес инициативи.

АСЕВА работи в тясно сътрудничество с американски компании и федерални агенции, както и с чуждестранни посолства във Вашингтон. Асоциацията е партньор за организиране на бизнес срещи и кръгли маси с гостуващите в САЩ президенти, министър-председатели и членове на правителствата от 14–те страни от Централна и Източна Европа. Организацията служи като единна точка за контакт за всички нейни членове, които търсят взаимодействие с посолствата на страните-партньори.

В момента президент на организацията е Ерик Стюарт, който е заемал поста заместник подсекретар по търговията за Европа в администрацията на президента Джордж Буш.

Сред компаниите учредители са Amgen, Archer Daniels Midland,Coca Cola, Exelon Nuclear Partners, Johnson & Johnson, Lilly, MetLife, Motorola, Pfizer, PMI, и Raytheon, е посочено в съобщението.

Споделяне

Още от Бизнес