Големият въпрос: Ще спрат ли ваксините варианта Омикрон на коронавируса

СЗО призова за ускоряване на темповете на ваксинация

Големият въпрос: Ще спрат ли ваксините варианта Омикрон на коронавируса

Ще спрат ли ваксините варианта Омикрон на коронавируса, пита в. "Ню Йорк таймс". Новият вариант буди нови притеснения, тъй като, ако се окаже, че съществуващите ваксини, не му влияят, те ще трябва да бъдат модифицирани, отбелязва американското издание, цитирано от БТА.

На фона на прекъсването на въздушните връзки с Южна Африка и страховете от нова глобална вълна на коронавируса през уикенда учени започнаха трескава работа по събиране на данни за новия вариант Омикрон на коронавируса, за неговите особености и най-вече за това доколко ваксините ще са ефикасни срещу него.

Първоначалната информация рисува една неясна картина. Възможно е вариантът да се предава по-лесно и по-лесно да избягва имунните реакции на тялото, както в случай на ваксинация, така и при естествено заразяване, в сравнение с предходните варианти на вируса, заявиха експерти.

Възможно е ваксините да продължат да дават достатъчна защита, що се отнася до предотвратяване на тежките форми на ковид и на смъртните случаи, но може би ще е необходимо поставянето на бустерни дози, за да бъде гарантирана защитата на повечето хора.

Производителите на двете най-ефективни ваксини, тези на "Пфайзер"/"Бионтех" и на "Модерна", се подготвят да модифицират препаратите си, ако това е необходимо, изтъква "Ню Йорк таймс".

Правителството на американския президент Джо Байдън възприема поставянето на бустерни дози като най-добрата стратегия за противодействие на новия вариант на коронавируса, пише в. "Вашингтон пост".

Американското издание обръща внимание на становището на експерти, сред които е и главният специалист по заразни болести на САЩ Антъни Фаучи, че е малко вероятно наличните ваксини да не дават никаква защита срещу новия вариант. Всекидневникът се фокусира и върху изявленията на Световната здравна организация, че работи с голям брой изследователи от цял свят, за да разбере как Омикрон ще се отрази на съществуващите ваксини.

Според водещ южнофрикански имунолог – проф. Салим Абдул Карим съществуващите ваксини би трябвало да са много ефективни за предотвратяване на тежко боледуване и хоспитализация и при новия вариант Омикрон. Той посочи, че е прекалено рано да се каже дали Омикрон предизвиква по-тежки клинични симптоми от предишните варианти. Той подчерта обаче, че този вариант изглежда по-заразен и е по-вероятно да зарази хора с имунитет от ваксинация или предишно боледуване. Затова се очаква да увеличи случаите в страната до 10 000 дневно преди края на седмицата при 1858 в неделя. "Въз основа на това, което знаем, и как другите варианти, предизвикващи безпокойство, реагират на имунитета от ваксините, можем да очакваме пак да наблюдаваме висока ефективност срещу хоспитализации и тежко боледуване, както и че защитата от ваксините вероятно ще остане силна", каза проф. Абдул Карим, който беше главен консултант на правителството при първата вълна от Covid-19. Предотвратяавнето на тежкото боледуване е основно функция на имунитета на Т-клетките, който е различен от този на антителата, блокиращи често инфекциите. Така че дори (инфекцията) да убегне на антителата, е много трудно да убегне на Т-клетките, обясни той, цитиран от Ройтерс.

Великобритания залага на бустерни дози, за да спаси Коледа, пише британският в. "Таймс". Изданието акцентира на казаното от британския здравен министър Саджид Джавид, че бустерната ваксинационна кампания ще намали необходимостта от въвеждане на нови ограничения заради коронавируса.

СЗО призова за ускоряване на темповете на ваксинация

Появата на новия вариант на коронавируса Омикрон представлява "повишен риск" на глобално равнище, предупреди днес Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Франс прес.

СЗО изтъкна, че за момента около новия вариант на вируса все още има много неясноти колко опасен и заразен е той.

"Досега все още няма информация за смъртни случаи от Омикрон", отбелязва здравната агенция на ООН в документ, публикуван днес и съдържащ препоръки към властите за справяне с новия вариант.

СЗО призова за ускоряване на темповете на ваксинация срещу ковид на фона на появата на варианта Омикрон.

"Необходимо е възможно най-бързо да бъде ускорен темпът на ваксиниране на населението, особено на тези хора, които най-много се нуждаят от ваксиниране, а също така и на онези, които все още не са ваксинирани или не са напълно ваксинирани", пише в публикувания днес документ.

Случаи на заразяване с новия вариант на коронавируса може да бъдат регистрирани и при хора със завършен ваксинационен цикъл, но се очаква техният дял да е малък, прогнозира СЗО.

Организацията предупреждава, че Омикрон може да причини заболеваемост със сериозни последици.

Това ще се дължи на факта, че вариантът представлява съвкупност от голям брой мутации на коронавируса. Тази негова особеност е и в основата на опасенията дали наличните ваксини ще са достатъчно ефективни срещу Омикрон.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус