Голямата игра на Саддам

Мнозина наблюдатели на войната с Ирак са се съсредоточили върху задаващата се битка за Багдад с очакването, че тя ще бъде кулминация на конфликта, а може би наистина ще бъде така от американска гледна точка. Но от гледна точка на иракското ръководство тази битка може само да бъде край на първата фаза на един по-голям иракски план.

Джордж Патън (американски генерал от Втората световна война, воювал успешно срещу германците) казва, че единственият начин истински да опознаеш врага е да влезеш в бой с него. Ние се бием от близо две седмици и някои вече проявили се модели на поведение свидетелстват, че иракският игрови план може да се различава от американската представа. Допускането, че Саддам Хюсеин възприема битката за Багдад като последно противопоставяне е в пълно несъответствие с неговия характер. Вероятно има по-голяма игра и това става все по-ясно.

Нека погледнем какво знаем. Хюсеин е поклонник на Хо Ши Мин. Изучавал е също и американските провали в Ливан и Сомалия. Той и екипът му са разполагали с 12 години да обмислят как да се бият. Ето как според мен е разсъждавал Саддам.

Започвам с желания стратегически край. Смятам, че той гледа на войната като на възможност не само да срази американците, но и да изземе лидерството на антизападното крило в арабския и мюсюлманския свят от ислямски фундаменталисти като Осама бин Ладен. За да постигне това при наличното американско-британско превъзходство в конвенционални оръжия, Саддам трябва да е разработил тристепенна стратегия.

ПЪРВАТА ФАЗА предполага евентуално поражение в конвенционална война. Ако поражението е неизбежно, то той трябва да извлече максимална полза от него. Египетският президент Ануар Саддат загуби тактически и оперативно войната от 1973 г., но неговата армия се сражаваше с достатъчни умения, за да възстанови честта и гордостта на арабите, загубена през 1967 г.

Следващата теза е "конвенционалната фаза" да продължи максимално дълго с максимален брой жертви за американско-британската коалиция.

Заключителната подфаза ще бъде опит Багдад да бъде превърнат в арабски Аламо**, а "Помнете Багдад!" да стане боен лозунг, не само за следващите поколения, но и до края на тази война. В този момент Саддам може да отиде в изгнание с ореола на човек, водил чутовна борба срещу империализма, който се заканва да я продължи.

Ако той използва химически оръжия, то тези мои разсъждения са погрешни. Тогава за него няма да има убежище.

ВТОРАТА ФАЗА ще бъде продължителна партизанска война срещу "окупацията", която според американско-британската коалиция е освобождение. Сега е очевидно, че партията Баас е внедрила из населените места от градски и полуградски тип кадри за такова партизанско движение. Това няма да е краен акт на отчаяние или принудително решение. Войната ще се води не само срещу окупаторите, но и срещу всяко временно правителство в Ирак. Опитите за произвеждане на свободни избори, ще бъдат осуетени и представени като манипулация.

Стратегическата цел на тази фаза е американците и британците да се уморят и да прехвърлят въпроса на ООН.

ТРЕТАТА ФАЗА ще бъде натрупване на полуконвенционален потенциал за надделяване над ООН и механизмите на временното правителство. С други думи идеята е да се комбинират сваляния на хеликоптери "Блек хок" и действия като тези на северновиетнамците от 1975 г., които сломиха Южен Виетнам. При успех в това Хюсеин ще се превърне от регионален парий в любимец на арабския свят. Това е високорискова стратегия, но Саддам Хюсеин е играч на големите рискове.

Причината да напиша тези редове не е да начертая някакъв катастрофичен сценарий, а да дам знак, че трябва да бъдем готови да реагираме на план на противника, който е различен от нашия. От иракска гледна точка този план не е лишен от някои опасности. Най-вече ще бъде трудно на функционерите на партията Баас да се превърнат от Нотингамски шерифи в Робин Худовци. Но това не невъзможно.

Такива трансформации не са безпрецедентни. Тиранинът Влад е станал румънски народен герой по време на турското нашествие. Щом Дракула е съумял да извърши превъплъщение, то не е изключено Саддам Хюсеин и партията Баас да могат да сторят същото.

Кадрите на Баас могат да бъдат изкоренени и преследвани на ранен етап, ако това стане наш приоритет.

Трябва да си поръчаме екземпляр от стария Наръчник на морската пехота за малките войни, ако не сме го направили досега.

В Ирак се сражаваме с адаптивен и асиметричен противник. Нека перефразираме думите на актьора Джордж Хамилтън в една от най-запомнящите се негови роли /във филма "Zorro, the Gay Blade"/: "Не е срамно да се сражаваш в асиметрична война; срамно е само ако се сражаваш лошо".

*- Авторът е запасен полковник от морската пехота на САЩ, служил в Сомалия и Ливан
** Става дума за Форт Аламо, където през 1836 г. мексикански войски избиват 187 американци, обявили се за независимостта на Тексас от Мексико - бел . прев.

По БТА, със съкращения

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: