Google е платил 1 млрд. долара на Аpple за търсене

Приходите от мобилната операционна система Android възлизат на 22 млрд. долара

Google е платил 1 млрд. долара на Аpple за търсене

Интернет гигантът Google е платил 1 млрд. долара на Аpple, за да може търсачката му да се ползва по подразбиране на устройствата на технологичния производител.

Разкритието идва от съдебни документи. Финансовите данни за представени в документацията по иск на друг софтуерен лидер– Oracle, съобщи "Блумбърг".

Oracle обвиняват Google, че е използвал добре познатата платформа Java при разработката на продуктите си, без да плати за това. Част от иска представляват преписи за финансова транзакция от Google към Apple през 2014 г.

Според адвокатите на Google ищците "неправилно са разкрили чувствителна и поверителна информация", която включва приходите от мобилната операционна система Android, възлизащи на общо 22 млрд. долара.

Според обвинителния акт Google са използвали защитени от авторското право елементи на Java, продукт на Oracle, при направата на операционната си система. Устройства с нея са на пазара от 2008 г.

Apple не е страна по делото, но ищците са представили информацията за огромното плащане от страна на Google.

Най-популярната търсачка в света и досега продължава да се използва по подразбиране в браузърите на смартфоните iPhone и различните компютърни устройства на Apple.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?