Вежди Рашидов за горите и ските :

"Гора ще има за пенсионерите, но ми е скъпо внучките да карат ски в Австрия"

Протестът на Орлов мост бил платен заради красивите плакати и тениските

"Гора ще има за пенсионерите, но ми е скъпо внучките да карат ски в Австрия"

На Орлов мост са протестирали “сто-двеста души", които са блокирали движението на два милиона, демонстрацията е била “финансирана”, което си личало по красивите плакати и тениските на участниците, а карането на ски в Алпите излиза хем по-скъпо, хем по-евтино. Такъв поток от размисли пусна по Нова телевизия във вторник сутринта министърът на културата Вежди Рашидов.

 

Министърът установи, че протестите на Орлов мост не са спонтанни, а платени и добре организирани. "Плакатите са им много професионално написани, те струват пари и явно много храна има за художниците, които пишат плакати. Много са красиви", отбеляза той.

 

Изхождайки от личния си опит от младостта, когато му се било налагало да прави плакати, Рашидов поясни твърдението си: “Намеквам, че са организирани добре. Като казвам, не бих казал, че изцяло са спонтанни. Красиви плакати, хубави фланелки, хубави надписи, всичко това струва пари. Аз съм художник все пак, да не забравяме”.

 

И продължи с житейския пример: “Години наред като войник съм писал много плакати, особено към 200 пъти: "Труд и учение".

 

"Стачките станаха модерни в България, защото ние винаги така гледаме - ако светът скача от двайсетия етаж и ние сме готови да го направим. Общо взето, се движим по други модели. Онова, което на мен ми направи впечатление, разбира се, никак не е приятно на Орлов мост не може 100-200 човека да направят живота кошмар на другите два милиона, които са в София. Просто не е почтено. Това е едно силово поведение”, обясни Рашидов какво става като се водим по лошия външен пример.

 

След това уточни, че в другите страни “има места за протести”. “Значи във всички държави има порядки, място. И там, разбира се, както тук показват, полицията... навсякъде се охранява... “, каза малко неясно културният министър.

 

“Демокрацията е такова нещо - всеки има право да казва всичко. Но мен по-скоро онова, което не бих взел отношение, категорично, защото не е моя работа, разбира се, и не разбирам това като принципи на екология", каза дословно министърът и продължи по темата както, по думите му, не разбирал от нея.

 

Така Рашидов не отказа правото на протест за такова нещо като екологията, но пък имало нужда от инвестиции. След което обясни конфликта с пенсионерите и внучките си.

 

"Но не може България да се лиши от инвестиции. Значи много просто говорим, няма нищо страшно - пенсионерите ще си ходят по гората. Няма цялата гора да изчезне. Но трябва да има и съоръжения. Не мога непрекъснато... Внучките си ги изпращам в Австрия да се пързалят..., малко по-скъпичко ми излиза", оплака се министърът.

 

След което се съгласи с водещия, че всъщност зимна почивка в Алпите излиза далеч по-евтино, отколкото у нас.

 

"Всяка година моето семейство, имам предвид сина ми и внучките ми, и двете карат ски, много са запалени. Но докато аз живея в Симеоново, могат да се качат, да се изпързалят на Витоша децата, да дойдат един чай вкъщи да си изпият... Няма друга столица по света с това щастие - да седи една прекрасна планина над столицата. Такова удобство няма”, обясни Рашидов.

 

Той даде и собствена трактовка на развитието на икономиката, която с “минерална вода и сандвичи” ще процъфти.

 

“Хората не само се пързалят, те пият и минерална вода, те ядат и сандвичи, те спят и в някакъв хотел, те си купуват сувенири, те излизат в града. Нали си давате сметка, че всичко това са пръскани пари в обществото, те се разпределят", каза Рашидов.

 

По-късно от размислите за демокрацията, протестите и икономиката министърът на културата се съсредоточи и върху българското кино, като направи уговорката, че може да говори само като министър. Затова не взе отношение по държавното финансиране на българското кино, но и не отрече, че за участието на един козел във филм е платено над 100 000 лева. Според него обаче нямало нарушение на закона.

 

Рашидов се впусна и в усърдна защита на президента Росен Плевнелиев по повод на спорния държавен дар, поднесен на папа Бенедикт XVI – двестакилограмово позлатено яйце.

 

За да обясни, че яйцето на Плевнелиев не е кич, Рашидов се насочи към прочутите бижутерски яйца на Фаберже. “Аз да ви питам, каква е символиката на яйцето "Фаберже"? Ами, "Фаберже" има доста диаманти и затова, така, струва по-скъпо”, обясни министърът скъпия подарък.

 

И призова да не правим от едно яйце характеристика на държавния глава.

Споделяне

Още по темата

Още от България