Гордън Браун готви предсрочни избори във Великобритания през есента

Гордън Браун готви предсрочни избори във Великобритания през есента

Лейбъристката партия във Великобритания е започнала подготовка за предсрочни парламентарни избори, които могат да се проведат още през октомври тази година, пише вестник “Таймс”, като се позовава на високопоставен партиен функционер.

Мартин Селтър, който е зам.-председател на партията е заявил: “Мога да потвърдя, че партията е в повишена готовност за предсрочни избори, които могат да се проведат не по-късно от есента”.

Същевременно ръководството на лейбъристите вече е започнало неофициални преговори с основните дарители на партийната каса. Според изданието това означава, че наскоро заелият поста премиер Гордън Браун е много сериозно настроен за провеждане на предсрочни избори.

Изглежда, Браун възнамерява колкото се може по-скоро и ефективно да се възползва от обстоятелството, че след идването му на власт рейтингът на лейбъристите е нараснал стремително.

Знак, че изборите са много вероятни, са и конкретните стъпки, които е предприел министър-председателят на Великобритания. По данни на вестника, преди няколко дни Браун е разпоредил пълна ревизия на партийните структури, а самият той е започнал да пише подробна предизборна програма.

На депутатите лейбъристи е било казано да използват лятото за провеждане на локални кампании преди националната офанзива срещу лидера на консерваторите Дейвид Камерън, чието лидерство напоследък е ежедневно атакувано от неговите собствени съпартийци.

Прогнозите на изданието са, че предсрочните избори ще се проведат на 18 октомври (ако Гордън Браун ги обяви при провеждането на партийния конгрес на лейбъристите) или на 25 октомври (ако изчака приключването на аналогичния конгрес на основния си конкурент – Консервативната партия).

Споделяне

Още от Свят