Горски пожар застрашава градове в Монтана, гореща вълна на северозапад в САЩ

Горски пожар застрашава градове в Монтана, гореща вълна на северозапад в САЩ

Горски пожар доближи градове в щата Монтана, а пламъци са обхванали също така територии в над 12 щата на запад, където продължава горещото и сухо време, предаде Асошиейтед прес.

Няколко хиляди души бяха засегнати от заповеди за евакуация, след като пожарът Ричард Спринг се разпространи още повече в слабо населения индиански резерват "Нордърн шайен" в Монтана.

Пожарът Дикси, който избухна на 13 юли, застраши над десет малки общини в Сиера Невада. Дикси е най-големият горски пожар в момента в САЩ.

Пожарът изгори площ от над 2000 квадратни километра, унищожи около 550 жилища и почти изпепели град Гринвил. Огънят беше ограничен до 30 процента.

Пожарът Ричард Спринг в Монтана доближи евакуирания град Лейм Диър от изток, докато от запад се приближаваше друг пожар. Градът е с население около 2000 души.

Заповед за евакуация беше издадена и за 600 души във и около град Ашланд.

В Калифорния и други щати има опасност от гръмотевични бури, което поражда нови рискове от пожари заради мълнии и ветрове.

В западната част на САЩ бушуват над 100 големи горски пожара.

Поредна гореща вълна обхвана американския Тихоокеански северозапад и накара хората да потърсят спасение в климатизираните центрове за разхлаждане, предаде Асошиейтед прес. Това става само месец след като необичайно високите температури там причиниха смъртта на стотици от най-уязвимите хора.

В Портланд, Орегон, температурите вечерта бяха 36,1, но през следващите дни в някои райони на Западен Орегон се очаква те да достигнат 44 градуса, преди да спаднат през уикенда. Ако тези прогнози се потвърдят, в Портланд ще бъдат счупени температурните рекорди от края на юни. В Сиатъл ще бъде малко по-хладно - около 36 градуса.

Губернаторът на Орегон Кейт Браун обяви извънредно положение и предупреди, че е възможно да има проблеми с електрозахранването и транспорта. Освен че отварят центрове за разхлаждане властите удължават работното време на обществените библиотеки и позволяват безплатно пътуване с градските автобуси до центровете за разхлаждане. 24-часова "гореща линия" ще дава информация за най-близкото такова "убежище" и ще дава съвети за безопасността.

Обикновено летните температури в този регион на САЩ са между 23 и 26 градуса. Все повече хора правят връзка между необичайно горещото време и климатичните промени.

Споделяне

Още от Свят