Гоцев спекулира с Милен Велчев, за да покрие данъчния акт на БНТ

Генералният директор на БНТ Кирил Гоцев направил опит да предотврати днешното извънредно заседание на Съвета за електронни медии, което ще разгледа ревизионния акт за неплатени данъци от държавната телевизия в размер на 15 млн.лева, заявиха за mediapool.bg източници от управляващото мнозинство.

Кирил Гоцев се обадил по телефона на председателя на СЕМ Райчо Райков да не свиква извънредното заседание. Той му казал, че бил се договорил с финансовия министър Милен Велчев да бъде "покрит" акта.

Вчера пред журналисти, Гоцев отрече за пореден път да е получавал подобен акт от данъчните и посъветва репортерите да го потърсят за повече информация на 20 март. Гоцев днес отлита за Китай, където смята да оглежда телевизионна техника.

След разговора с Гоцев, Райков обаче успял да се свърже с Милен Велчев. В разговор по телефона финансовият министър отрекъл да се е договарял с Гоцев и заявил, че не може да нарежда на данъчните какво да правят. "Няма да позволя да ми се използва името", бесен отсякъл министърът.

На въпрос на mediapool.bg дали е оказван натиск върху него, за да не свиква заседание на СЕМ, Райчо Райков отговори: "Гоцев се опита да ме шантажира с това, че с министъра Милен Велчев се били разбрали и Милен Велчев чрез Гоцев да ми обясни, че не е добре да свиквам заседание. Въобще въпросът не бил изяснен, щял да се урежда, до 20 март да не се занимаваме с този проблем. Разбира се, аз звъннах на министър Велчев по GSM-ма и той беше доста учуден, че някой така може грубо да спекулира с името му. Даже Велчев каза нещо повече - вие може да предприемете каквито си искате действия в рамките на правомощията си. Актът е изпратен, запознати са нарушителите - в случая ръководството на телевизията".

Вчера трима от СЕМ - Георги Лозанов, Райчо Райков и Ана Хаджиева инициираха свикването на извънредно заседание, според правилника на регулаторния орган, заради акта от данъчните. "Много остро писмо има при нас и от синдикатите с искане за незабавна среща, на която да присъства и ръководството по повод акта", съобщи още председателят на СЕМ. Според служители в БНТ обаче, Гоцев осъществил натиск и над синдикатите от телевизията, за да не ходят днес на заседанието на СЕМ.

Запитан как ще квалифицира подобно поведение - да се спекулира с името на финансовия министър, Райчо Райков каза - "най-малкото е невъзпитано". "Впрочем вече и не се изненадвам. За мен Гоцев не е нито изненада нито загадка", добави той.

На въпрос дали има очакване днес СЕМ да излезе със становище за уволнението на Гоцев, председателят на медийния регулатор отговори: "Нямам такива очаквания. Първо Гоцев трябва да ни запознае с акта, какви са в него препоръките, каква е констатацията, за колко милиона лева става дума, каква е структурата на задлъжнялостта на телевизията. Това е един много, много тревожен момент. Всяка държавна или частна фирма би фалирала. Има срок от две седмици тези милиони да бъдат внесени и чак след това да се обжалва".
Райков допълни, че като юрист може да каже, че "всъщност това е данъчно престъпление по смисъла на Наказателния кодекс. Въпросът е кой го е допуснал и кой го е извършил".

Запитан как ще коментира факта, че Гоцев е отпътувал за Китай и няма да присъства на заседанието на СЕМ, Райков отговори: "Нямам думи, ако го е направил".

Пресаташето на БНТ Ваня Джолева съобщи за mediapool.bg, че членът на УС Бойка Бойнузова ще замества Кирил Гоцев по време на неговото отсъствие.
От управителният съвет на БНТ обаче до момента не са видели данъчния акт, който не бил заведен с входящ номер в деловодството на "Сан Стефано"29.

Вчера Иван Такев заяви по време на дискусията при премиера за новия медиен закон, че като член на УС на БНТ много по-лесно може да получи "плана за военните действия в Ирак, отколкото документи, свързани с оперативното управление на телевизията относно сключени договори или неща, които ме вълнуват като управленец". Той даде пример с последния ревизионен акт, връчен на Гоцев преди дни от данъчните за неплатени 15 мил.лева.

Днес СЕМ получи официално протестно писмо от финансовото министерство срещу спекулациите с името на Велчев. "Недопустимо и крайно некоректно е намесването на името на министъра на финансите Милен Велчев във вътрешни, междуличности, междуинституционални и каквито и да е други спорове. Бъдещи спекулации с името на Велчев ще се счита за тенденциозни опити за уронване на личния престиж на министъра и ръководената от него институция", се казва в писмото от пресцентъра на МФ до СЕМ.

Днешното извънредното заседание на СЕМ постигна като ефект единствено събирането на едно място на синдикати в БНТ с членовете на УС и не постигна яснота данъчният акт ще повлияе негативно върху финансите на телевизията.

Заседанието беше свикано по искане на синдикатите в БНТ, които не получавали информация от УС по въпроса. Членовете на УС на БНТ заявиха пред СЕМ, че Гоцев им казал, че подобен акт не съществува. Изпълнителният директор Нидал Алгафари и главният секретар Паун Цонев също получили уверение от Гоцев, че няма такъв документ.

Синдикалната лидерка Венка Ризова заяви, че данъчният акт е връчен на Кирил Гоцев на 6 март и е съставен в три оригинални екземпляра. Единият е в Гоцев, а другите два са заключени при зам.финансовия министър Гати Ал Джабури. Актът има три части - една за неплатени осигуровки в НОИ, втора за невнесен ДДС и трета за невнесен корпоративен данък, което перо било най-голямо. Ризова се позова на добре информирани източници.

Тя изрази безпокойството на работещите в БНТ, че сумата от акта е равна на една четвърт от годишния бюджет на БНТ, заедно с рекламата. От синдикатите не повярвали, че е възможно телевизионният им шеф да не плаща данъци на държавата и заявиха, че 15 млн. лева е сериозен удар срещу медиата, който заплашва със съкращения и редица финансови и програмни трудности в БНТ. Ризова се обърна към сегашните си шефове от УС като ги призова, ако това са нарушения на предходния управленски екип на БНТ, да бъде ясно заявено това.

Членът на СЕМ Тома Иванов, който е и бивш финансов директор на БНТ по времето на Лили Попова, заяви, че не е възможно при общ приход в БНТ от 15-20 млн. лева, телевизията да е начетена с 15 млн. неплатени данък печалба. Той каза, че не е информиран и не може да коментира, но ако неговото име фигурира в текста на акта, нямало да участва в подобен род обсъждания в СЕМ.

Членът на УС Бойка Бойнузова, която е поела функциите на директор, докато Гоцев отсъства от страната, заяви, че този дебат в СЕМ е много сериозен опит за дестабилизация на БНТ, инспириран от "външни интереси". Тя каза, че не иска да взема участие в "тази спирала" на дестабилизация, защото било против нейните разбирания за морал.

Бойнузова заяви в отговор на синдикатите, че на този етап нямало проблем с финансовото положение на телевизията. Тя изтъкна, че все пак Гоцев липсва от срещата и е тайна да се обсъждат данъчни актове.

Юлиана Тончева и Мария Стефанова направиха опит да защитят шефа на БНТ. Тончева заяви, че днешното заседание е можело да се проведе и в по-ранен час, за да може Гоцев да участва, преди да отпътува за Китай.

Маргарита Пешава запита дали БНТ има кореспонденция с финансовото министерство по въпроса с държавните събирания и от кога датира тя. Бойнузова ѝ отговори, че писма са разменяни още преди пет години между двете ведомства. Тя каза, че финансовите закони не били категорични спрямо практиката в БНТ и не решавали редица специфични въпроси за телевизията. Спорно било например дали БНТ извършва стопанска дейност.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?