Готвят се спешни промени в Закона за търговския регистър

Представители на парламента и Министерството на правосъдието са поели ангажимент за реализиране на "пакет от спешни законодателни промени" в Закона за търговския регистър. Това става ясно от съобщение на Висшия съдебен съвет (ВСС) по повод обсъждането на редица проблеми, най-вече около пререгистрацията на дружествата, проведено в рамките на национално работно съвещание на тема: "Процедура за изготвяне на списъците на нерегистрираните търговци и служебни пререгистрации".

Единадесет основни проблема, свързани с преходните и заключителни разпоредби на Закона за търговския регистър са констатирали магистратите от цялата страна съвместно с членове на комисия "Професионална квалификация, информационни технологии и статистика" на ВСС в рамките на предварително проведени срещи.

Голяма част от тях са свързани с процедурата за изготвяне на списъците на търговците, непоискали пререгистрация до края на 2011 г. – прекалено кратките срокове за съставянето на списъците, някои неясноти, свързани с критериите по подредбата на фирмите в тях, неуреденият статус на търговците, на които е отказана пререгистрация, както и редица други нерешени въпроси, пише в съобщението на ВСС.

Решения на останалата част от проблемите, които не са спешни и изискват по-задълбочен анализ ще бъдат предложени допълнително от работна група, в състава на която влизат търговски съдии от цялата страна. В рамките на месец тази работна група ще направи предложения за други необходими законодателни промени, пише още в съобщението.

В съвещанието са участвали народният представител от ГЕРБ Емил Радев, член на правната комисия на НС, зам.-министърът на правосъдието Деница Вълкова, представители на апелативните и окръжните съдилища в страната, изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова и изпълнителният директор на "Информационно обслужване" АД Чавдар Тодоров.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес