Градският парламент на София закри депутатския паркинг до "Александър Невски"

Градският парламент на София закри депутатския паркинг до "Александър Невски"

Градският парламент на София закри в четвъртък депутатския паркинг в близост до храм-паметника "Св. Александър Невски". Решението бе взето почти единодушно - с 52 гласа "за" и двама въздържали се.

На практика бе одобрен доклад на Карлос Контрера от ВМРО, в който се отбелязва, че за 185 места Народното събрание е плащало по 100 лева месечно на паркомясто без ДДС. Контрактът за това е бил от 2007 г.

Столичният общински съвет прие занапред НС да може да сключи договор с Центъра за градска мобилност за до 50 места, но на площада при бившия Партиен дом.

При премахване на депутатския паркинг се предвижда да се обособят до 50 паркоместа в синята зона за паркиране на пл. "Св. Александър Невски", които да се ползват до реконструкцията на площада, тъй като се предвижда той да стане полупешеходен.

"Има над 1000 паркоместа в София, които се ползват от различни институции, без те да заплащат за това", посочи обаче Борис Бонев от "Спаси София". Той настоя на следващото заседание да се разгледат внесените от него промени, които предвиждат редуциране на паркоместата, ползвани от институции.

Преди седмици Бонев направи среща с новия министър на икономиката Кирил Петков, на коята настоя ведомството да се откаже от 40 паркоместа, които ползва незаконно пред ведомството.

"Освен че заемат местата, институциите не плащат за това и Общината губи милиони всяка година. Проблемът е изключително сериозен поради факта, че повечето места за паркиране се намират в имоти общинска собственост и в рамките на синя и зелена зона. Институциите нямат нормативно основание така грубо да заграбват и ограждат общински имоти, при това без да плащат за това или да имат сключен договор с ЦГМ.", заяви тогава Бонев.

СОС подкрепи и предложението да се удължи времето, през което нощният градски транспорт няма да се движи - до 1 октомври.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?