Градушките увеличиха търсенето на кредити от незастраховани земеделци

Градушките увеличиха търсенето на кредити от незастраховани земеделци

Двоен ръст на заявените кредити от пострадали от валежи и градушки, както и от силната жега, незастраховани фермери, отчете небанковата кредитна институция "Агрион Финанс" в понеделник.

Макар все още да няма обобщени данни за щетите върху реколтата, земеделци вече търсят допълнителни средства за покриване на извънредните им разходи за спасяването на остатъците от посевите.

От финансовата институция отчитат, че тенденцията земеделците да се оглеждат за алтернативи на традиционното финансиране, не е от вчера. Обяснението е, че голяма част от средните и по-дребни стопани нямат  достатъчно активи, които да заложат или не могат да покрият високите изисквания на големите кредитни институции като обезпечение по кредита, самоучастие или отлична кредитна история. Затова все повече фермери търсят финансиране през небанковите дружества. Определено има и оптимизъм в бранша, който се дължи на цялостното икономическо оживление, ръстовете в износа и реализирането на проекти по селската европрограма.

От "Агрион Финанс“ припомнят, че предлагат кредит за оборотни средства, инвестиционно кредитиране и лизинг за покупка на земеделска земя. Всички са срещу обезпечение земеделска земя и се отпускат по бърза процедура срещу много по-малко документи. Така земеделските производители пестят време и разходи по кредита; имат по-малко документални ангажименти; заплащат по-малко такси. Също така не са необходими допълнителни залози, включването на съдлъжници и поръчители, откриването на допълнителни сметки или застраховки.

Така най-активната група клиенти на дружеството се оказват малките и средни земеделски производители, а средната сума, от която имат нужда е около 600 000 лв. Извън форсмажорните обстоятелства, свързани с капризите на времето, фермерите търсят финансиране с цел  модернизация и разширяване на стопанствата им, за реализиране на проекти по програми, както и за покриване на текущи разходи за торове и препарати, сочат данните на институцията.

Споделяне

Още от Бизнес