Гратисчиите във влаковете намалели

Броят на пътуващите без билет с “Български държавни железници“ е намалял, съобщиха от превозвача в петък. Гратисчиите са по-малко заради въведението от дружеството внезапни проверки с Транспортна полиция в пътническите и крайградските влакове, където най-често пасажерите се качват без документ за пътуване и плащат част от сумата за билета на кондуктора, който съответно я прибира в джоба си.

Само за май т. г. събираемостта на приходите от кондукторите във влаковете се е увеличила с 25 на сто, спрямо същия месец на миналата година, а за юни - с 30 на сто.

Само през периода април-юни са проверени средно по 573 влака на месец и е потърсена отговорност за различни нарушения от общо 93 служители на превозни бригади.

Пътниците без билети пътуват предимно в пътническите и крайградските пътнически влакове с т.нар. работнически и ученически характер. Проблемът с нередовните пътници е най-сериозен в крайградските линии около София /направленията са от Ихтиман и Лакатник към София, както и в обратната посока/.

От БДЖ посочват, че цените на билетите за влак са съобразени с покупателната възможност на населението и са конкурентни на цените на другите видове транспорт. Билет за пътнически влак от София до Ихтиман, например, струва 3.30 лева. Пътниците, които всекидневно ползват пътнически влакове по това направление при пътуванията си до и от работа, могат да закупят абонаментна карта за един месец или за три месеца и така съответно пътуването им поевтинява до 2 лв. и 1.80 лв..

Превозвачът припомня още, че превозният документ представлява застраховка на пътника.

Споделяне

Още от Бизнес