Гръцки корабособственици влагат 7 млрд. долара в танкери за втечнен газ

Собственици на кораби в Гърция инвестират 7 милиарда долара за закупуване на танкери за пренос на втечнен природен газ заради очакванията през следващите години Китай и Съединените щати да започнат масово да купуват и внасят природен газ, предава БНР във вторник.

Под гръцки флаг днес има 31 танкера за пренос на втечнен природен газ. Новата поръчка на гръцките собственици на кораби е за 33 нови танкера, като инвестицията е над 7 милиарда долара. Гърците се опитват да станат първа световна сила по собственост на танкери за трансфер на втечнен природен газ.

Според специалисти в Атина, собствениците на кораби предполагат, че в следващите години ще се промени геополитическия баланс на захранване на страните с природен газ и то не само поради кризата между Русия и Украйна и последствията от нея за Европа.

Анализаторите в Гърция са повече от убедени, че в следващите години страни като Китай и САЩ ще се насочат към внос предимно  на втечнен природен газ.

Недоволство сред гърците, заети в сектора, е породено от това, че нито един танкер не е поръчан в гръцка корабостроителница. Обяснението е, че корабостроителниците в Гърция не притежават технологията, необходима за този вид танкери.

Споделяне

Още от Бизнес