Гръцкият парламент прие спорните данъчни промени

Гръцкият парламент прие спорните данъчни промени

Гръцкият парламент одобри нови данъчни промени, целящи да донесат в хазната 2.3 млрд. евро през тази година, предаде АП. Мерките са част от ангажиментите на Гърция към международните кредитори.

 

Законът бе приет с подкрепата на всички партньори в трипартийната коалиция, управляваща Гърция. Опозицията гласува против и се закани да поиска по съдебен ред промени на части от новия закон заради нарушаване на конституцията.

 

Гърците пък излязоха на протести, защото над два милиона души вече ще плащат по-високи данъци заради отмяна на необлагаемия минимален доход. Премахват се също данъчните облекчения за семейства с деца.

 

Увеличават се тежестите върху недвижимите имоти, както и корпоративният данък. Със ставка от 15% се облагат вече и лихвите по влоговете. Новите данъци засягат болезнено и земеделците, като чистите им приходи вече ще се облагат с 13% от първото евро.

 

Съгласно приетите промени гърците, които печелят повече от 42 хил. евро годишно, вече ще бъдат облагани с нова данъчна ставка от 42%. Преди най-високата данъчна ставка беше 45 на сто за доходи над 100 хил. евро.

 

Според правителството новият закон ще намали данъчната тежест за служителите и пенсионерите с доходи под 25 хил. евро годишно.

 

Данъчната реформа е част от пакет с мерки за икономии на стойност 13.5 млрд. евро, който Атина прие през ноември, за да получи допълнителни кредити от ЕС и МВФ и да избегне фалита.

 

Експертната комисия по конституционно право в Гърция обаче вече реагира, като посочи части от новия закон, които са в нарушение на конституцията. Синдикати и опозиция са готови да атакуват по съдебен ред гласувания закон. Очакват се и социални протести срещу новото данъчно облагане.

 

 

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?