Гръцкото правителство вкупом на почивка по островите

Водещите гръцки политици не изневериха на многогодишния си обичай в пълен състав да отпътуват към островите за августовска почивка, пише в неделя гръцкият в. "Вима".

Гръцкото правителство бе принудено през тази година рязко да съкрати разходите си, да увеличи данъците и да гласува редица болезнени реформи. При тези условия Гърция получи многомилиардни кредити от ЕС и МВФ, което ѝ помогна да избегне неплатежоспособност по външния дълг.

Премиерът Георгиос Папандреу лично предложил на министрите да си починат добре преди тежката политическа есен.

"Аз не просто препоръчвам, а изисквам от вас да заминете на почивка без чувство за вина. Мисля, че добре поработихме и имаме право на това", цитира вестникът гръцкия премиер.

С това отношение Папандреу се различава от своя предшественик и политически опонент Константинос Караманлис, който изисквал от министрите да бъдат "скромни и смирени" и да не афишират отпуските си.

Призивът на Папандреу не останал без отговор. Целият кабинет заминал за островите. Самият премиер отишъл на остров Парос в Егейско море, където смятал да се заеме с разходки с кану и с колоездене.

Кратък отдих от реформите получил и министърът на финансите Георгиос Папаконстантину, който тази седмица работи с делегациите на ЕС и МВФ, след което заминал за остров Серифос.

Военният министър Евангелос Венизелос почивал на остров Скопелос, а транспортният министър Димитрис Репас - на Пелопонес.

С голяма популярност сред политиците този сезон се ползвал остров Кефалония в Йонийско море, където тази година почивали лидерът на парламентарната опозиция Андонис Самарас и министрите на здравеопазването и икономиката. Президентът Каролос Папуляс пък тръгнал за съседния остров Лефкада.

Сезонът на отпуските за гръцките политици тази година ще бъде кратък. Повечето от тях ще почиват не повече от десет дни, а след 15 август страната ще се върне към нормалния политически живот. Правителството планира още през септември да поднови усилията за реформиране на икономиката. Тогава Гърция трябва да получи и втория транш от стабилизационните кредити от ЕС и МВФ.

Споделяне

Още от Балкани