Граждани издигат кандидатурата на Любомир Христов за управител на БНБ

Кандидатурата на финансиста Любомир Христов за управител на Българската народна банка издигат в отворено писмо до президента, Народното събрание и премиера двадесетина сдружения и експерти.

Сред подписалите писмото са представители на Българския финансов форум, Рачо Петров от Сдружение ГЛАС, Васил Кендов от Асоциация на потребителите на банкови и финансови услуги, Богомил Николов от асоциация "Активни потребители", проф. Кръстьо Петков, Съюз на икономистите в България, Росица Денева от Института на дипломираните финансови консултанти, доцент Минчо Христов от СУ "Св. Климент Охридски", Румен Гълъбинов от Форум Ikonomika.mobi, Нели Сало, Недялка Петрова.

Любомир Христов сега е председател на Управителния съвет на Института на дипломираните финансови консултанти. През 2011 г. той беше издигнат за вицепрезидент заедно с кандидата за президент Меглена Кунева. Бил е член на ръководството на БНБ между 1990 и 1994 г.

Кандидатурата на Христов се издига на фона на очакванията сегашният управител на БНБ Иван Искров да подаде оставка в знак за поемане на отговорност за казуса "КТБ". От средите на управляващите не са коментирани кандидатури за поста като се подчертава, че от гласуването на евентуалната оставка има тримесечен срок за избор на титуляр.

Споделяне

Още от България