Гражданските организации и президента заедно срещу закона на Милотинова

Гражданските организации сами да избират тримата си представители в новия медиен съвет, а президентът да ги узаконява с подписа си. Това предложи днес Българската медийна коалиция (БМК), според която НДСВ и ДПС са опорочили идеите на експертите в проектозакона за радио и телевизия.

Идеята на члена на СЕМ доц. Георги Лозанов за гражданска квота в СЕМ бе приета от НДСВ и ДПС. Те обаче предвиждат парламентът да избира представителите на гражданските организации, при това без да прилагат изискванията към тях, които медийните експерти предложиха.

Президентът Първанов прие представителите на БМК веднага след края на тяхната дискусия по закона. Той обещал да събере парламентарните лидери и професионалните медийни организации, за да се изясни чии интереси стоят зад новия закон.

На срещата той повтори мнението си, че в новия регулаторен орган трябва да има по трима представители на парламента, президента и гражданските организации. Според проектозакона, внесен от НДСВ и ДПС, парламентарната квота е от 5 души, а гражданската и президентската по трима, като гражданската се избира от парламента. Първанов подкрепи идеята за гражданска квота още миналата година, когато НДСВ и ДПС решиха да отрежат неговата.

Важно да се изработи "легитимен механизъм, който автентично да изразява волята на гражданските структури", каза днес президентът.

Изборът на гражданската квота да става на открит форум, организиран от президентската администрация, с участието на доказали себе си неправителствени медийни организации. Тези формации ще издигат по един човек и чрез тайно гласуване на всички, първите трима, събрали най-много гласове, влизат в списъка за подпис при президента. Така Георги Лозанов разясни пред Mediapool идеята си за гражданската квота. "Президентът е само гарант и организатор на процеса, той не се намесва в самия избор", каза Лозанов. Той смята, че неговата идея за гражданска квота за жалост била употребена от вносителите на новия проектозакон само като "демократична маска от корпоративни и други интереси".

Васил Димитров от БМК подчерта, че вносителите омаловажили идеята за гражданска квота по начина, по който тя ще бъде сформирана -парламентарната медийна комисия я определя, а НС я гласува наред с петчленния състав на парламентарната квота. От БМК подчертаха, че в избора на надзорници от гражданския сектор не трябва да участват "фасадни" организации, а нестопански формации с реални дейности.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: