"Гражданските патрули" на националистите излизат отново, нямали забрана от полицията

Гражданските патрули, въведени от националистите на Боян Расате в района на ул. "Пиротска" в София ще бъдат подновени от понеделник, въпреки че от СДВР обявиха, че нямат разрешение за такава дейност и дори ги накараха да се приберат при т.нар. пробно излизане през седмицата.

"Столична община и СДВР са уведомени за тези граждански патрули, до този момент от тяхна страна няма възражение, няма забрана, което означава, че от понеделник тези граждански патрули ще бъдат на улицата", заяви Боян Расате, лидер на Съюз на българите "Национално Единство", в неделя пред БНТ.


Идеята е да се наблюдават ключови места, където биха могли да възникнат проблеми. Ще имат само наблюдателски функции, няма да действат на расистка основа и биха се намесили, ако видят несправедливост срещу чужденец на улицата, каза той.

"Не делим хората на зелени, жълти - целта е да няма безредици, хаос, насилие, да се предотвратяват престъпления", заяви Ангел Джамбазки - зам.-председател на ВМРО.

Въпреки уверенията, че няма да раздават правосъдие на улицата, нито ще проверяват лични карти, а при нужда ще извикат полиция, има брожения в сирийската общност.

"Аз ги наблюдавах - спират чужденци, бежанци и им искат лични карти - кой им е дал това право, това е много опасна игра, аз ще поискам по същия начин арабите с българско гражданство също да направят патрули срещу тези националисти и докъде ще стигнем така", попита Нидал Хлайф, сирийски журналист.

Хлайф призова проблемът с бежанците да не се политизира, според него определени кръгове търсят политически дивиденти от кризата и това е опасно. Той прогнозира, че броят на търсещите убежище в България ще расте. Цитира данни на ООН, че ежедневно около 6 хиляди бягат от Сирия. Прогнозата е, че в края на годината броят на сирийците по света, които се нуждаят от хуманитарна закрила, ще достигне 11 милиона.

Споделяне

Още по темата

Още от България