Столичната община не е давала съгласие за граждански патрули

Столичната община не давала и няма да дава съгласие за създаване на граждански патрули. Това съобщиха от общината по повод информации на представители на националистически организации, които обявиха, че формират граждански патрули, за което са уведомили Столична община.

В общината не са постъпвали уведомления за сформирането на граждански патрули. В случай, че постъпят такива, те няма да бъдат съгласувани, защото са в разрез с българското законодателство и демократичния правов ред. Това се казва в становище на столичния кмет Йорданка Фандъкова, разпространено в понеделник.

Съгласно българското законодателство органите на МВР и правораздавателните институции упражняват правото да опазват обществения ред и да гарантират собствеността, здравето и живота на гражданите. Формирането на частни отряди, които да изземат техните функции и да упражняват закона от свое име, е не само незаконно, но е и сериозна опасност за реда и сигурността в държавата, се казва в становището.

Ситуацията в София и другите населени места, в които се настаняват бежанци и има приток на имигранти, е предизвикателство както за държавата и службите за сигурност, така и за местните власти. В тази ситуацията опитите на отделни лица и организации да трупат рейтинг като подклаждат нетърпимост и омраза и си играят със страховете на хората са недопустим и не трябва да бъдат толерирани. Те представляват реална опасност за сигурността на гражданите и правовия ред, продължава позицията на кмета Фандъкова.

Кметът пояснява, че е сложено допълнително осветление и видеонаблюдение в районите около бежанските центрове в кварталите Овча Купел, Враждебна и Военна рампа.

Допълнително се монтират камери за видеонаблюдение и осветление в централна градска част – около площад Бански, минералните извори, ул. Пиротска и преките ѝ.

Изграждането им трябва да приключи в рамките на две седмици. Кметът Фандъкова съобщава още, че са поискани и осигурени допълнителни полицейски патрули в районите с бежански центрове и в централна градска част, където има струпване на бежанци и имигранти.

Споделяне

Още по темата

Още от България