Гражданско сдружение разкри злоупотреби на депутат от ГЕРБ в "Марица Изток 2"

Два случая, които ще предаде на следствените органи, изнесе пред медиите в понеделник председателят на Гражданска лига на България Стефан Гамизов. В тях са замесени имената на депутата от ГЕРБ Иван Колев и на баща му Дечко Колев.

В първия случай Гамизов се позова на ревизионен акт от данъчните, който обхваща период от 15 август 2007 г. до 7 август 2008 г.

В акта е записано, че група около Иван Колев и баща му трябва да възстанови на държавното дружество "Марица Изток 2” ДДС от 2.523 млн. лв. заедно с лихвите. Според председателя на гражданското сдружение става дума за "една добре практикувана схема от много хора не само в това държавно дружество, а и в много други държавни с цел източване на ДДС".

Според Гамизов последицата от ревизионния акт е, че за да си реши проблемът с данъчните, "въпросната група организира кампания, за да бъде повлияно на длъжностно лице, в случая министърът на икономиката, енергетиката и туризма като принципал на дружеството, да отстрани от длъжност ръководителя на държавното дружество, който си иска парите, и така въпросът да бъде потулен.

Във втория изнесен случай ставало въпрос за обществена поръчка за повишаване на мощността на седми блок на ТЕЦ "Марица Изток 2".

Според Гамизов Дечко Колев получава такъв договор за 18 млн. лева, което е половината от стойността на чисто нова турбина.

"Една такава реконструкция, която ще ти донесе по-малко от 8% повишаване на мощността, не може да струва наполовина на цената на една нова турбина", каза той.

Според него хората, получили този договор, впоследствие се оказва, че не възнамеряват да го изпълняват.

Гамизов заяви още, че заради злоупотребите в "Марица Изток 2" е имал срещи с премиера Борисов и вицепремиера Цветанов. Той смята, че ако започне разследване в централата, ще бъдат установени злоупотреби за 900 милиона лева за седем години - 400 милиона лева от кражби и още 500 милиона лева щети за дружеството. По думите му те се свеждат до нелегално производство на ток чрез фалшифициране на реалните параметри на работата на централата, доставка на въглища по документи, които обаче са карани в частни централи, и извършване

на ремонти пак по документи.

В отговор депутатът от ГЕРБ Иван Колев призна в Стара Загора, че действително фирмите на неговия баща Дечко Колев изпълняват договори по обществени поръчки в ТЕЦ "Марица Изток 2". Става въпрос за рехабилитацията на седми блок на стойност 18 милиона лева и за стар договор от 2007 г., въз основа на който е ремонтиран гумено-лентов транспортьор за 11 милиона лева.

Нямам основание да се безпокоя нито от проверки, нито от реални данни за злоупотреби, защото такива няма, каза Иван Колев, като добави, че централата трябвало по-добре да защитава интересите си.

Споделяне

Още от България