Греъм Уотсън: Надявам се НДСВ и ДПС да са заедно в следващото НС

НДСВ и ДПС работят добре заедно, надявам се да ги видя в коалиция в следващото национално събрание, заяви Греъм Уотсън, лидер на Алианса на либералите и демократите в Европейския парламент (ЕП), който в понеделник гостува на партията на Ахмед Доган.

Звучащото като прогноза пожелание идва след поредните "клетви" от лагера на НДСВ, че не се водят коалиционни преговори с ДПС за европейските или националните избори.

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски преди две седмици изненада партията си с признание, че разговори в тази посока се водят, без да даде повече подробности. Веднага след това от НДСВ започнаха да опровергават.

Според Греъм Уотсън "България има нужда от силна центристка сила, защото всички знаят какви са опасностите от екстремизма и не искаме да има екстремистки партии, които се базират на омразата и не водят до прогрес".

Лидерът на третата политическа сила в ЕП коментира още, че "ДПС е партия, която има огромен принос към управлението на страната", а след предстоящите два избора през лятото, партията на Ахмед Доган "ще бъде още по-силна". По думите му "не винаги в политиката 1 плюс 1 е равно на 2".

"От собствен опит мога да кажа, че всяка партия иска да има собствен кандидат, но независимо от това дали листите ще бъдат една или две, предстоящата изборна кампания трябва да се базира на едни и същи въпроси, защото идеите на либерализма са едни и същи", каза Уотсън по повод бъдеща коалиция между двете български партии. Според него ДПС и НДСВ сами трябва да решат как да се явят на изборите.

Той изрази задоволство, бе "България бележи икономически растеж", макар и с по-бавни темпове в момента. "Правителството прави реформи и е много важно този тласък да бъде запазен", коментира той.

Относно спрените средства за България от ЕК, Уотсън каза, че "с всичка сила работя, за да може европейските фондове да потекат отново към България и малките фирми да имат правилна инфраструктура".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?