Симеон потвърди, че преговаря за коалиция с Доган

Симеон потвърди, че преговаря за коалиция с Доган

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски не изключи предизборна коалиция с ДПС и потвърди, че такива преговори се водят. Дни след като пресцентърът на НДСВ опроверга като "слухология" твърденията за такива преговори, Сакскобургготски заяви пред репортери в сряда, че "темата се обсъжда и това е логично".

Запитан дали партиите в страната, които принадлежат към либералното европейско семейство, трябва да се явят заедно на предстоящите избори през лятото, той отговори: "Този въпрос се задава отвсякъде. Това е въпрос на преценка, на стратегия, на тактика".

"Може да се каже, че е нещо, които зависи от момента", допълни Сакскобургготски.

На въпрос дали с ДПС са обсъждали това, той каза: "Естествено, че се обсъжда. Това е логично".

Запитан докъде са стигнали разговорите, той каза: "Вие ме познавате достатъчно. Аз нито коментирам, нито гадая. Гледам фактите и делата".

Царските депутати пак в нелепа ситуация

Преди седмица стана известно, че в неофициални разговори със Сакскобургготски миналия месец лидерът на ДПС Ахмед Доган е лансирал идеята двете партии да се явят в коалиция на предстоящите избори за Европейски парламент и Народно събрание. От НДСВ коментираха, отново неофициално, че подобен съюз би бил "целувка на смъртта" за тяхната партия, в отговор на което зам.-председателят на ДПС Лютфи Местан каза, че "между либерални партньори всичко е възможно, включително и "целувка на смъртта", която може да се превърне в "целувка на възкресението".

След това НДСВ съобщи, че "в полето на виртуалната политика, на слухологията и откровената лъжа се лансират всякакви "хипотези” и твърдения, базирани на всевъзможни, но по правило анонимни "източници” – от лъжовно-бомбастичното "Царят се оттегля”, до банално невярното "НДСВ води преговори за коалиция”".

Видимо изненадани и объркани от изявлението на лидера си в сряда, царски депутати се опитваха да убеждават, че репортерите "не са разбрали какво точно е искал да каже" лидерът им.

По неофициална информация в НДСВ се притесняват, че при явяване на евроизборите в съвместни листи с ДПС, местата за жълтата партия ще са доста по-малко в сравнение с тези на втория либерален партньор. "Най-много водач да е Меглена Кунева, оттам нататък всичко ще е въпрос на големи пазарлъци", прогнозира пред Mediapool близък до НДСВ.

Не преговори, а обсъждане

Лютви Местан от ДПС също се опита да замаже ситуацията, като коментира, че никъде в изказването на Сакскобургготски не е прочел "преговаряне". Въпреки това Местан не отрече, че разговори за коалиране между НДСВ и ДПС поне за евроизборите се водят.

"Има разлика между говорене и обсъждане, и преговаряне", допълни той. По думите му "преговарянето" между партии е нещо "качествено различно", но "няма нищо по- нормално" от това две либерални формации да си говорят. "Но това не означава непременно разговори за една или друга листа, а за бъдещето на либералния център", каза той.

Според Местан това е "проблем от огромно значение за развитието на политическия процес в България, в съответствие със стратегическите цели на страната ни, за да бъде той поставян в жертва на крайно отрицание или некоректни интерпретации".

Спомени за царското време

Потвърждението, че разговори с ДПС все пак се водят, бе направено от лидера на НДСВ в двореца "Врана" след представянето на първия сайт на българското царско семейство.

Сайтът съдържа над 200 фотографии, като част от тях се показват за първи път, използвани са материали от "Златния фонд" на БНР и от Държавния архив, каза Илия Лингорски, който участва в екипа, създал сайта.

Пред поканените репортери Симеон разказа и спомен от детството си за бомбардировките през 1944 г. над София. Той сподели преживяванията си, когато горният етаж на "Врана" е бил подпален и от "тежки бомби, около 800 кила, една от тези бомби падна тука на няколко десетки метра от двореца".

"Ние бяхме в скривалище и се раздруса всичко, естествено. На другия ден видяхме, че подземните води бяха излезли", разказа той.

Историята продължава с това, че след известно време регентът княз Кирил е поискал на мястото, където е било бомбардирано и се е образувало езеро, да сложат плочи, водни лилии и да го нарекат езерото "Чърчил" – явно на името на тогавашния британски премиер, чиято страна атакува София, която се обявява като съюзник на Германия.

Езерото обаче е пресъхнало, след като е била изградена магистрала "Тракия", минаваща непосредствено до парка "Врана".

Сакскобургготски отбеляза, че залата, в която бе представен сайтът, има интересна история. Цар Николай Втори е бил кръстник цар Борис Трети и по случай 19-годишнината на българския монарх през 1912 г. изпраща в България вагон с работници и материали, с които да направят облицовката на залата от карелска бреза.

На въпрос как вижда бъдещето и какви са новите политически предизвикателства, Сакскобургготски каза, че такива предизвикателства има, "тъй като една държава върви, не спира".

"Една идея, като центристко-либералната, не се изчерпва с един човек, едно лице. То е нещо много важно за нашето общество", посочи той, като допълни, че вярва в тази идея и от опит знае, че е нещо, което трябва да съществува в една демокрация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?