Грета Тунберг отплава от САЩ за Европа с катамаран за срещата на ООН

Грета Тунберг на борда на "Вагабонд" с домакините Райли Уайтлъм, Илейна Караузу, техния малък син и мореплавателката Ники Хендерсън, сн. Инстаграм.

Шведската екоактивистка Грета Тунберг отплава в сряда от САЩ за Европа с катамаран, за да присъства на международната конференция за климата на ООН в Мадрид през декември, предадоха световните агенции.

С голяма раница на гръб и шапка на главата, Грета се качи с баща си Сванте на катамарана "Вагабонд" - собственост на млада австралийска двойка влогъри Райли Уайтлъм и Илейна Караузу, които живеят на борда на плавателния съд с 11- месечното си момченце. За пътуването към екипажа се е присъединила и британската мореплавателка Ники Хендерсън.

Уайтлъм и Караузу са най-популярните в Ю Тюб (YouTube) плаващи влогъри, които документират околосветското си пътешествие, за да привлекат внимание върху важността на океаните и имат над милион последователи.

Те са предложили на 16-годишната природозащитничка да плава с тях до Европа, след като Чили се отказва от домакинството на климатичната конференция на ООН поради масовите протести в страната, а Испания предложи да организира форума и той ще се проведе от 2 до 13 декември в испанската столица.

Четиринайсетметровият катамаран тръгна от Хемптън, щата Вирджиния, за Португалия, като се очаква да измине над 5500 км. Според Ники Хендерсън плаването ще продължи най-малко две седмици.

Грета Тунберг прекоси Атлантическия океан до САЩ през август, за да участва в прояви, посветени на климата в Северна Америка. След това тя планираше да стигне по суша до Чили, а след промяната на мястото на конференцията момичето, което отказва да лети със самолет заради причиняваните от полетите замърсявания на въздуха, потърси помощ за придвижването си до Европа.

"Искам да благодаря на всички хора, които срещнах в Северна Америка, за невероятното им гостоприемство", написа активистката, след като отпътува за Европа.

В Северна Америка Грета произнесе пламенни речи в ООН и на митинги - от щатите Калифорния до Колорадо и Северна Каролина.

Преди отпътуването за Европа в интервю за АФП тя описа 11-те седмици в Северна Америка като добре прекарани и изпълнени с полезни събития. По време на пребиваването си Грета се срещна и с бившия президент Барак Обама. На въпрос на АФП какво е научила от него, тя отвърна: "Всичко зависи от начина, по който се дефинира глагола "научавам".

За президентите и премиерите, с които тя се срещна в ООН, Грета каза, че те искали да си правят селфи с нея и с други активисти, защото искали да изглеждат в добра светлина редом до тях. Грета упрекна дори страните, ангажирали се с постигането на въглероден неутралитет до 2050 г., че не правят достатъчно в борбата срещу климатичните промени и спомена конкретно Великобритания и Нова Зеландия.

Младата шведка изрази и възхищение към младежите, които "живеят на екологичната фронтова линия" - от Ню Йорк през Вашингтон, Монреал, американския Среден запад и Лос Анджелис до Ванкувър.

За американския президент Доналд Тръмп екоактивистката каза, че отстъплението му по въпросите за околната среда и климата несъмнено е допринесло за каузата, която тя отстоява. Той е "толкова краен и говори толкова крайни неща, че хората в известен смисъл се пробудиха", каза Грета.

За идната 2020 г. Грета каза, че има планове, ако бъде поканена, да посети места, на които никога не е ходила, най-напред в Азия и разбира се да бъде на срещите на лидерите от цял свят, ако получи покана и за тях.

Споделяне

Още от Свят