Гриша Ганчев кандидат за покупката на единствената захарна компания в Гърция

Гриша Ганчев

Компанията "Литекс комерс" на ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев е кандидат за закупуването на единствената компания за производство на рафинирана захар в Гърция. Това стана ясно от кореспонденция на БНР от Солун.

Според националното радио "авторитетна българска фирма е сред кандидатите да закупи 83% от пакета акции на единствената гръцка компания за производство на захар". Компанията - кандидат за гръцката рафирения, е собственик на единствения захарен завод в Македония, допълва портрета на купувача БНР. Македонската захарна рафинерия е собственост на "Литекс комерс" от 2003 г.

Гръцката компания има капацитет за производство на 159 хиляди тона захар.Тя притежава заводи за преработка на захар в Лариса, Серес, Ксанти и Ористиада. Досега е изнасяла продукция и за българския пазар.

Над 20 са били кандидатите за закупуване на гръцката компания, но реално са допуснати само четири, които отговарят на условията и имат дългогодишен опит в захарното производство. Българската компания се счита за водеща сред желаещите да закупят основния пакет от акциите.

Ако българската фирма получи желания дял, сделката ще доведе до най-голямата българска инвестиция в Гърция, заключава радиото.

Гриша Ганчев има неприятности с нашето правораздаване, след като срещу него има повдигнати две обвинения - като лидер на престъпна група за данъчни измами и за закана за убийство. Синът на Ганчев - Данаил Ганчев бе арестуван, но след това - пуснат на свобода - по операция за разкриване на измами с ДДС.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?