Група кандидати за убежище в Германия с отказани молби кацна в Кабул

Група кандидати за убежище в Германия с отказани молби кацна в Кабул

Група от 38 кандидати за убежище от Афганистан, получили отказ по молбите си в Германия, кацна тази сутрин в Кабул, съобщиха представители на летището в афганистанската столица, цитирани от ДПА.

Полетът от Франкфурт кацнал към 7.30 ч местно време. Това е 21-та подобна групова депортация на афганистанци от декември 2016 година. Оттогава с други полети бяха върнати общо 474 мъже от Афганистан.

Депортациите предизвикаха доста спорове, отбелязва ДПА. През юли 23-годишен мъж се самоуби, след като беше депортиран. Той живял в Германия в продължение на осем години преди да бъде върнат в Кабул.

Според противници на депортациите, в Афганистан все още е твърде опасно, за да бъдат връщани кандидати за убежище там. Редовно цивилни стават мишени на атентати на талибаните и "Ислямска държава", а ежедневно има и нападения на талибаните срещу военни постове.

Само в края на миналата седмица според сведенията са били убити над 30 членове на силите за сигурност при атака на талибаните срещу граничен пост в южната част на Афганистан.

Миналата година в столицата Кабул са били убити над 550 души при 22 големи нападения. Президентът на САЩ Доналд Тръмп внесе допълнително безпокойство за сигурността в страната с изразеното от него желание да изтегли по-голямата част от американските войски в Афганистан, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа