Групата "Лагера и приятели" се обяви срещу платеното паркиране в квартала

Групата "Лагера и приятели" се обяви срещу платеното паркиране в квартала

Групата "Лагера и приятели" се обяви против въвеждането на платено паркиране в квартала. Входовете на блоковете са налепени с призиви хората да се включат в онлайн гласуването, организирано от районната община Красно село. село.

Идеята за разширяване на платените синя и зелена зона в район "Красно село" е още от времето на предишния кмет Пламен Църноречки от ГЕРБ и периодично се обсъжда в общинския съвет.

Предложението се подкрепя и от новия районен кмет Христо Апостолов от Реформаторския блок с аргумента "хората го искат".

Преди дни той пусна анкета на сайта на районната община с въпрос: "Искате ли във вашия квартал да се въведе "зелена зона?". Целта е да се види каква е обществената нагласа по проблема, каза Христо Апостолов пред Mediapool

Към момента на сайта са гласували над 65 хиляди души, като 62% са против, а само 38% подкрепят въвеждането на платеното паркиране.

В момента предстои въвеждане на "зелена зона" само за квартал "Крива река". Това са всички улици в карето между булевардите "Тотлебен", "Св. Георги Софийски", "Пенчо Славейков" и "Акад. Иван Евст. Гешов", каза Апостолов.

По думите му той не е правил предложения за други зони, въпреки че е получил писма от граждани с такова искане. Едно от предложенията е свързано с кв."Лагера" заради Софийския районен съд. Това обаче не означава, че ще бъде въведена такава зона, каза Апостолов. Той допълни, че следващата седмица му предстои среща с председателя на съда, за да разбере защо не се използва паркингът към него. Това е необяснимо за живеещите в квартала.

Аргументът за въвеждането на платено паркиране е, че ще се даде възможност за облекчаване на проблема и по-специално с паркирането на коли в градинки, зелени площи и по тротоари.

"При заявено желание от страна на други квартали районната администрация е готова за обсъждане на всякакви предложения от страна на гражданите", е посочено в съобщението на община "Красно село".

Позицията на районния кмет е, "че във връзка с осъществяването на проекта за метрото ще възникват и нови потребности от разширяване на т. нар. "зелена зона".

Не е ясно само защо заедно със строителството на метрото не се построи и обществен паркинг в района, където има много болници, вместо да се въвежда надземно платено паркиране.

Групата "Лагера и приятели" се съмнява в данните на анкетата, пусната на сайта на район "Красно село", защото от един IP адрес може да бъдат направени много кликове, което изкривява картината. Затова те правят своя "независима анкета". Яна Нейчева е написала, че и при тази анкета обаче е позволено многократното гласуване.

"Твърдо сме в опозиция на това решение и не желаем да плащаме такса за "зелена зона", предвид че нито пътищата, нито тротоарите ще бъдат ремонтирани, а само ще ни стрижат", пишат от групата "Лагера и приятели". Те призовават противниците на решението за въвеждане на платеното паркиране в квартала да се мобилизират, за да не излиза ръководството на общината с аргумента "хората го искат".

Споделяне

Още по темата

Още от България