GSM-операторите обещаха да поевтинят роуминга наесен

GSM-операторите обещаха да поевтинят роуминга наесен

И трите български телекома, предлагащи мобилни услуги, приветстваха одобрения в четвъртък от европейските министри на телекомуникациите регламент за намаляване на цените на роуминга и поевтиняването на цените на международните разговори. В съобщения „Мобилтел”, „Глабул” и „Вивател” увериха, че ще спазят новите изисквания и ще ги приложат, като от „Глобул” заявиха, че могат да сторят това от октомври 2007 г.

По-рано през деня мина поредната стъпка от процедурата по въвеждането на регламента, предвиждащ да бъде въведен таван от 49 евроцента за изходящите телефонни разговори от чужбина и 24 евроцента за входящите телефонни разговори, когато абонатът е извън родната си страна.

"Това е важен ден за европейските граждани. От години те плащат прекалено скъпо, за да се обадят по телефона от чужбина, но сега този период остава в историята", заяви със задоволство датският министър.

Ще трябва да минат още три  седмици преди текстът да бъде одобрен официално от страните членки на 25 юни, а на 29 юни да бъде публикуван в официалното издание на ЕС, отбелязва германското председателство в ЕС. 

Еврокомисарят за информационното общество и медиите Вивиан Рединг, която се занимава с одобрения днес текст от 11 месеца, изрази задоволство, че се слага край на седемгодишна сага в битката срещу прекомерното оскъпяване на разговорите от чужбина, чието начало бе поставено през 2007 година.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?