Гуайдо: Някои хора не удържаха думата си по време на провалилия се военен бунт

Хуан Гуайдо

Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, който се самопровъзгласи за временен президент на Венецуела, заяви, че някои хора са казали, че са готови да последват призива му за военен бунт срещу Николас Мадуро миналия вторник, но не са спазили обещанието си. В интервю за Франс прес Гуайдо увери, че "промяната е съвсем близо" във Венецуела.

"Някои хора не удържаха на думата си. Това не означава, че те няма да го направят в скоро време", заяви Гуайдо относно призива на 30 април към военните да го подкрепят, който не доведе в крайна сметка до масова подкрепа през деня.

"Очевидно е, че недоволството е повсеместно и въоръжените сили не правят изключение от това", допълни той.

"Водят се разговори с цивилни и военни ръководни кадри", увери той.

Според него "слабостта" на Николас Мадуро скоро ще доведе до промяна на управлението във Венецуела. "Аз съм оптимист, че сме много близо до промяната", заяви Гуайдо в интервюто, дадено в Каракас.

"Изградихме мнозинство. Направихме всичко, което се изисква от нас като граждани", допълни той. "Днес ние казваме, че има някои хора сред въоръжените сили и някои служители от обществения сектор", които трябва да преодолеят страха си", добави Гуайдо.

Гуайдо нарича Мадуро "узурпатор на властта", който се е задържал на президентския пост на базата на "измамни" резултати от изборите миналата година. Мадуро обвинява Гуайдо, че иска да извърши "държавен преврат" с помощта на САЩ.

Същевремено главният прокурор на Венецуела Тарек Сааб каза, че пет души са загинали, а 233 души са били задържани по време на сблъсъците миналата седмица във Венецуела, избухнали покрай демонстрациите в подкрепа на призива на Гуайдо за военен бунт срещу Мадуро, предаде Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят