Гуайдо призна за грешки в опита си за военен бунт

Гуайдо се раздва на широка подкрепа сред венецуалците, но военните не го подкрепиха в опита му да свали Мадуро от власт, сн. ЕПА/БГНЕС

Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо, който се самопровъзгласи за временен президент на Венецуела и който беше признат като такъв от около 50 страни, включително САЩ, призна за допуснати грешки при опита да се предизвика бунт сред военните по-рано тази седмица, съобщава в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА внеделя.

В екслузивно интервю за американското издание Гуайдо казва, че е очаквал Николас Мадуро да се оттегли от поста си, ако военните започнат да минават масово на негова страна, но така и не се стигнало до подобно нещо.

"Може би ние се нуждаем от повече военни, може би ние се нуждаем от повече представители на режима, които да имат желанието да ни подкрепят, да подкрепят конституцията", казва Гуайдо, обяснявайки защо очакванията му за бунт срещу Мадуро не са се сбъднали.

В интервюто Гуайдо не подкрепи едностранна американска военна интервенция в страната му. Той даде ясно да се разбере, че всяка американска военна подкрепа трябва да бъде за онези венецуелски сили, които са се обърнали срещу Мадуро. Гуайдо обаче не навлезе в подробности за това кое би било приемливо.

Администрацията на Доналд Тръмп каза, че всички опции са на масата. Но тя не даде ясно да се разбере дали ще подкрепи военна интервенция срещу Мадуро.

Запитан какво ще направи, ако съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън му се обади с оферта за американска военна интервенция, Гуайдо каза, че ще отговори: "Скъпи приятелю, посланик Джон Болтън, благодаря ви за цялата помощ за справедливата кауза тук. Благодаря ви за опцията, ще я оценим и вероятно ще я разгледаме в парламента, за да разрешим тази криза. Ако е необходимо, може би ние ще я одобрим".
Това е едно от най-силните изказвания на Гуайдо досега относно деликатния въпрос за американската военна помощ - опция, която остава широко непопулярна дори и сред противниците във Венецуела на Мадуро.

Запитан дали американският държавен секретар Майк Помпейо е провалил преговорите на опозицията във Венецуела, като е споменал имена на предполагаеми конспиратори, които искали да се обърнат срещу Мадуро, включително и неговия министър на отбраната Владимир Падрино Лопес, Гуайдо каза, че Помпейо не е навредил. По-скоро неговите действия са били демонстрация на "важна подкрепа", допълни той.

В отговор на призиви от международната общност към венецуелската опозиция да започне официални разговори с лагера на Мадуро, Гуайдо повтори, че е против разговори без предварителното условие да е оттеглянето на Мадуро.

"Да преговаряме с Мадуро не е опция. Това се случи през 2014 г., 2016 г., 2017 г. Краят на узурпацията на властта е предварително условие за всеки възможен диалог", заяви Гуайдо.
Той освен това намекна, че шефът на разузнаването на Мадуро, изчезнал във вторник, може да е минал на противниковата страна, но допълни, че няма да навлиза в подробности.
На въпрос защо Мадуро не е наредил ареста на Гуайдо, той отвърна: "Мадуро е изплашен".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят