Гуайдо търси военна помощ от САЩ за кризата във Венецуела

Хуан Гуайдо

Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо заяви, че е инструктирал пратеника си във Вашингтон Карлос Векио да се свърже с представители на въоръжените сили на САЩ. Целта е да работят заедно за намиране на решение на политическата криза във Венецуела, предадоха световните информационни агенции в неделя.

Провъзгласилият се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо, който има подкрепата на САЩ и Европейския съюз, съобщи, че е поискал от пратеника си да създаде канал за пряка комуникация с Пентагона.

"Наредих на нашия посланик Карлос Векио незабавно да се срещне с южното командване на САЩ и с адмирала, за да установят преки връзки за сътрудничество", каза той.

В опит да засилят натиска към опозиционния лидер и поддръжниците му, след неуспешния опит за преврат в края на миналия месец, венецуелските сили за сигурност задържаха тази седмица дясната ръка на Гуайдо – заместник-председателя на Националното събрание Едгар Самбрано.

Заради засилващия се страх от преследване, протестите срещу управлението на Николас Мадуро стават все по-малобройни.

На поредната демонстрация в събота Гуайдо заяви, че венецуелците живеят в диктатура. Той призова хората да излязат от домовете си и да потърсят правата си на улицата. Пред събралата се тълпа Гуайдо посочи, че Венецуела няма да бъде убежище за тероризъм.

"Вчера разговарях с колумбийския президент Иван Дуке и се разбрахме да осъществим директни връзки, за да се справим не само с кризата в страната, но и да защитим националния суверенитет", заяви Хуан Гуайдо.

Споделяне

Още от Свят