Руски вестник:

"Хайде Полша и Финландия", скандират в Москва, отбелязвайки анексирането на Крим

"Хайде Полша и Финландия", скандират в Москва, отбелязвайки анексирането на Крим

Кореспонденти на руския вестник "РБК дейли" разказват в четвъртък как са получили пари, за да участват във вчерашния митинг в Москва по случай първата годишнина от присъединяването на Крим към Русия.

Събитието бе отбелязано помпозно и по официални данни митингът-концерт е бил посетен от 110 хиляди души, посочват репортерите.

"Мнозина пристигаха на групи от по 10-15 души, повечето с един-двама "водачи", пишат те и съобщават например за "десетки малки ята от студенти със символите на Общоруския народен фронт, "Справедлива Русия" и Либерално-демократическата партия" - обществено движение, подкрепящо Путин, и две партии от парламентарната опозиция.

"Идваме от Тула (180 км южно от Москва, б. р.) с автобус, в колежа ни дадоха почивен ден", споделили младежи, "командвани от здравеняк с камуфлажна жилетка". "Пуснаха ни днес от работа, защото Крим е наш!" - обяснили група възрастни учителки от Подмосковието.

Журналистка се срещнала в метрото с организатор, събирал участници за митинга чрез интернет. Една от желаещите посещавала преди митинги, уреждани от руските комунисти и от Владимир Жириновски - лидера на либералдемократите. "Не плащат много, затова пък ни храниха с каша и даваха подаръци", цитира я "РБК дейли".

Вестникът отбелязва участието на Жириновски и на комунистическия лидер Генадий Зюганов във вчерашния митинг наред с новите управляващи в Крим, както и словото, произнесено от президента Путин.

След уверенията на държавния глава, че хората в Русия ще преодолеят трудностите, "които тъй лесно създаваме сами за себе си през цялото последно време", митингуващите продължително викаха и скандираха "Русия! Русия! Путин! Путин". Викаха също: "Оле-оле-оле! Крим си е наш! Хайде сега Полша и Финландия!", пише всекидневникът.

Репортер на "РБК дейли" получил за участието си в митинга заплащане от 300 рубли (4,65 евро) - трябвало до вечерта да чака своя "водач" и да покаже позива, връчен при първата им среща.

Споделяне

Още от Свят