Хаити с рекорден скок на цените след земетресението

Огромен скок на цените в разрушеното от земетресението Хаити констатират чужденците в островната държава. Бъркани яйца в ресторант се продават за 13 долара, нощувка в хотел вече е 200 долара, пише АФП в репортаж от столицата Порт-о-Пренс.

”Пострадалите са лишени от всичко, дори от продукти от първа необходимост. Логичното следствие от това е, че тези, които са успели да съберат вода, храна или бензин и сега ги препродават, натрупват малки състояния”, съобщава агенцията.

Спекуланти продават туби бензин на двойни цени от 10 долара за галон. Цените на телефонните карти, цигарите и алкохола също са скочили повече от двойно. Повечето от стоките, които продават амбулантите търговци са задигнати от разграбените супермаркети.

"Ситуацията е същата в хотелите в Порт-о-Пренс, където от цял свят придойдоха десетки журналисти. С тази разлика, че в този случай хаитяните вече се пазарят не в гурди, а в долари”, пише АФП. Преди земетресението нощувката е струвала 70 долара, а след него тя вече е 200 долара. Собствениците на хотели обясняват, че предлагат рядка услуга в град, в който не са останали много обитаеми сгради.

В град, където 90 процента от ресторантите и супермаркетите са изравнени със земята, приличното хранене е станало скъпоструващ лукс. Една порция спагети с доматен сос се предлага за 11 долара, бърканите яйца са 13 долара, което поставя Порт-о-Пренс, столицата на най-бедната страна в региона на двете Америки, на равнището на Мадрид или Рим, предава АФП.

Инфлацията не е подминала и транспорта. Такси с шофьор за цял ден излиза 300 долара. Преди земетресението средната дневна надница на работник бе около 4 долара.

Споделяне

Още от Свят