Хакерите, атакували SolarWinds миналата година, са се насочили към Microsoft

Хакерите, атакували SolarWinds миналата година, са се насочили към Microsoft

Хакерската групировка, стояща зад атаката срещу американската софтуерна компания SolarWinds, разкрита миналата година, сега е взела на прицел правителствени агенции, мозъчни тръстове, консулски служби и неправителствени организации. Новината съобщи компанията Microsoft, цитирана от световните агенции.

Microsoft пояснява, че атаките са били наблюдавани тази седмица и са били извършени от "Нобелиум" - хакерска групировка, произхождаща от Русия. Тя стои според Microsoft зад атаката срещу клиенти на SolarWinds през 2020 г.

При новата атака на прицел са били взети 3000 имейл акаунта на над 150 организации. Най-много са били атакуваните институции и организации в САЩ, но като цяло жертви на атаката са били ведомства и организации от най-малко 24 страни. Поне една четвърт от взетите на прицел от хакерите организации работят в областта на международното развитие, хуманитарните въпроси и защитата на правата на човека

Така например "Нобелиум" е подела атака тази седмица срещу американската Агенция за международно развитие, успяла да пробие имейл акаунт, използван за маркетингови цели от ведомството и оттам е извършила фишинг атаки срещу много други организации.

Хакерската атака срещу "СоларУиндс" през декември миналата година даде достъп на киберпиратите до хиляди компании и правителствени офиси, използващи продуктите на американската софтуерна компания. Тогава това хакерското нападение беше описано като най-мащабното и най-изкусно извършеното в света досега. Русия отрича да стои зад атаката срещу "СоларУиндс".

Споделяне

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?