Хамас е открита за коалиция с Фатах след изборите

Хамас е открита за коалиция с Фатах след изборите

Лидерът на Хамас Махмуд Захар, чиято партия се очаква да се представи силно на първите парламентарни избори в Палестинската автономия от десетилетие насам, остави открита възможността за формиране на коалиция с управляващата партия Фатах, както и за бъдещи преговори с Израел, но при определени условия.

В сряда, деня на изборите, Захар каза, че неговите цели включват възстановяване на онова, което, според него, е било разрушено от израелската окупация и корупция, а също така възстановяване на палестинската инфраструктура, предаде СиЕнЕн.

Той каза, че щял да е отворен за преговори с Израел, но само ако израелците има какво да предложат и влязат в разговорите с добра воля и уважение към правата на палестинците.

“Ние няма да се срещаме с тях само заради срещите”, каза Забар пред репортери в сряда, след като пусна бюлетината си. Той добави, че преди са се провеждали много срещи, които приключвали без резултат.

Запитан дали Хамас някога ще признае Израел, Забар каза: “Никога”.

Въоръжената ислямистка групировка Хамас, която призова за разрушаване на Израел и е обявена за терористична в САЩ, се очаква да спечели поне една трета от местата в 132-членния Палестински законодателен съвет.

В изборите, провеждащи се в Газа и Западния бряг, участват близо 1.3 млн. палестинци.

Според наблюдатели тези избори са от ключово значение в процеса на създаване на палестинска държава.

В навечерието на вота палестинският лидер Махмуд Абас призова палестинците да се възползват от правото си да гласуват.

Няколко въоръжени групировки казаха, че ще се разоръжат по време на изборите.

С интерес се очаква битката между управляващата партия Фатах и групировката Хамас, която бойкотира изборите през 1996 година. Последните проучвания показват, че Хамас може да спечели дори повече от една трета от местата в парламента. За това допринася широко разпространеното недоволство от корупцията в Палестинската автономия и във Фатах и усещането за неспособност на властите да се справят с проблемите на палестинците, отбелязва СиЕнЕн.

Изпълняващият длъжността президент на Израел Ехуд Олмерт във вторник, часове преди палестинските избори, се обърна с индиректен призив към палестинците да не дават властта в ръцете на Хамас.

“Да не избират екстремисти, които са ги водили от трагедия на трагедия и към мизерия”, каза той. По думите му изборите са историческа възможност за палестинците да имат “независима Палестинска държава на своя собствена територия”.

Посочвайки, че през 1947 г. палестинците са отхвърлили предложението за собствена държава, той посочи: “Историята им предоставя нова възможност за създаване на независима държава. Актуализирането на тази възможност включва да бъдат изоставени някои национални мечти, така както ние трябва да се откажем от някои от националните ни мечти”.

Захар отхвърли коментара на Олмерт: “Той определя границите на палестинската земя и това е недопустимо”.

Абас се надява Хамас да се приспособи чрез включването в нормалната политика и че всекидневните задължения на управлението – да се ръководи образованието, болничната помощ и събирането на боклука – ще доведат до прагматична трансформация на групировката.

“Хамас трябва да разбере, че тези избори са път към една властова тежест, едно легално оръжие и върховенство на закона”, каза главният палестински преговарящ Саеб Еракат.

Израелците обаче са скептични, че това ще се случи.

“Мисля, че Израел е твърде загрижен за Хамас, тъй като, ако дойде на власт, ще започне да се укрепва и да формира базата на въоръжената ислямистка заплаха срещу Израел, каквато преди не сме познавали”, казва Дор Голд, от Центъра за публични изследвания в Ерусалим.

“Просто не става, когато имате убедено идеологическо движение като Хамас, в допълнение на това - с религиозна мотивация. Те няма да бъдат приспособени чрез събирането на боклука”, добави експертът, цитиран от СиЕнЕн.

САЩ се въздържат коментари преди изборите.

“Логично е, че за да се движи напред процесът, който ще доведе до създаване на палестинска държава, трябва да има партньор в преговорите, който е ангажиран да преговаря в атмосфера без насилие и който се отказва от идеята си да елиминира страната, която стои отсреща на масата на преговорите”, каза говорителят на Белия дом Скот Маклелън.

Палестинските избори протичат при засилени мерки за сигурност. На Западния бряг, в Газа и в Източен Ерусалим са разположени хиляди полицаи. Изборите са наблюдавани от 850 международни наблюдатели.

Споделяне

Още от Свят