Хамас и Фатах се споразумяха за единство с посредничеството на Египет

Враждуващите палестински организации Хамас и Фатах се съгласиха да приложат постигнато с посредничеството на Египет споразумение за единство, за да се сложи край на продължаващия повече от пет години разрив между тях, предаде ДПА в четвъртък, като се позова на египетска телевизия.

"Под егидата на Египет лидерите на двете движения се споразумяха вчера вечерта в Кайро да започнат незабавни действия за прилагане на помирението", каза говорителят на египетския президент Мохамед Морси Ясер Али. Той обясни, че подробностите по споразумението ще бъдат обявени в изявление на кабинета на държавния глава, което ще бъде разпространено по-късно.

Вчера Морси се срещна с палестинския президент Махмуд Абас, който оглавява светската партия Фатах, управляваща окупирания от Израел Западен бряг. По-късно през деня той разговаря и с Халед Мешаал - лидер на управляващото в Газа движение Хамас, което е разклонение на "Мюсюлманските братя" на египетския президент.

Египет уреди споразумение за единство между Фатах и Хамас през 2011 г., чийто замисъл бе да проправи пътя за съвместно временно правителство и избори през 2012 г., но преговорите пропаднаха.

То имаше за цел също да сложи край на непримиримата и понякога съпроводена с насилие вражда между двете движения.

Споделяне

Още от Свят