Хамас отказа да се разоръжи и заплаши да разпростре дейността си и на Западния бряг

Хамас отказа да се разоръжи и заплаши да разпростре дейността си и на Западния бряг

Палестинската екстремистка групировка Хамас обеща да разпростре дейността си и на Западния бряг, въпреки призивите на съперничещото ѝ движение Фатах да се разоръжи като част от споразумението за помирение, предаде Асошиейтед прес.

Халил ал Хая, високопоставен представител на Хамас, заяви, че арсеналът на групировката не може да бъде поделян, нито обсъждан при какъвто и да било диалог.

Изказването му подчертава острата вражда между Хамас и Фатах, движението на палестинския президент Махмуд Абас. Двете организации преговарят за помирение. Фатах контролира Западния бряг и иска да се неутрализират ракетите, експлозивите и тунелите в Газа, които Хамас използва за нападения, отбелязва АП.

Хамас отне Газа от Фатах през 2007 г., което доведе до блокада на територията от страна на Израел и Египет, както и до три войни с Израел.

Миналия месец Фатах и Хамас подписаха споразумение за помирение, по силата на което Хамас започна да отстъпва контрола на Абас. Разногласията обаче не са изчезнали, отбелязва АП.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?