Хаос в кабинета - екипът на Тръмп е затънал в скандали и некомпетентност

Хаос в кабинета - екипът на Тръмп е затънал в скандали и некомпетентност

Един от членовете на кабинета беше разпитван на изслушване от Конгреса за злоупотреби със средства на данъкоплатеца за частни полети. Друг се сблъска с необичаен бунт на служителите в министерството си заради етичен скандал. Трети е следен под лупа, защото в интервю в националния ефир не можа да отговори на елементарни въпроси за работата си. И нито един от тях не беше този, когото Тръмп уволни, пише в сряда агенция Асошиейтед прес.

През последните седмици кабинетът му затъна в скандали, които пречат на правителството да изпълнява програмата си и пораждат гнева на президента, който все повече е склонен да не разчита на приближените си и да се справя сам. Уволняването от Тръмп на държавния секретар Рекс Тилърсън може да е само първият залп от разместванията в кабинета, който, с малки изключения, се очерта като екип от хора, надпреварващи се кой да влезе по по-лош начин в новините, и който до голяма степен беше маргинализиран от Белия дом.

"Доналд Тръмп е президент единак, който не иска да управлява заедно с който и да било и не иска никой друг да обира лаврите", каза историкът и изследовател на американските президенти от Университета "Райс" Дъглас Бринкли. "В своя кабинет той доведе странна група от външни хора и хора с дясна идеология. Много от тях са известни консерватори или богати хора от деловите среди, но това не е гаранция, че разбират от добро управление."

Поредицата случаи, в които съветници на Тръмп влизаха в новините по неудобен за Белия дом начин, както и все по-голямата дистанцираност на президента от тях, са в ярко противоречие с начина, по който той представи този екип преди година.

"Някои казват, че това е един от най-добрите екипи, събирани някога като кабинет", каза Тръмп тогава.

Вчера, след като уволни Тилърсън, президентът даде да се разбере, че може да последват още промени, заявявайки, че в момента е в процес на съставяне на съвършения кабинет.

"През последната година опознах доста добре много хора", каза Тръмп пред репортери в Белия дом. "И наистина съм много близо до това да постигнем тъкмо онзи кабинет и онези неща, които искам."

Макар че през последната година Тръмп свикваше пред камерите театрални заседания на кабинета, отношенията му с много от членовете на кабинета започнаха да се рушат.

През лятото той започна публично да атакува главния прокурор Джеф Сешънс, бивш негов близък съветник, който стана и първият сенатор, подкрепил кампанията му за президент. Ядосан, че главният прокурор си направи самоотвод от разследването за намеса на Русия в президентските избори, което тегне като сянка над Белия дом, Тръмп в лични разговори беше споменавал, че обмислял дали да го уволни и го подлагаше на остри атаки в Туитър.

Президентът използва думи като "неспособен" и "безчестен" за Сешънс, който едва неотдавна се осмели да защити своето решение за самоотвод. Тилърсън също имаше чести сблъсъци с Тръмп, който така и не прости на държавния секретар, че както се твърди, го е нарекъл "дебил" миналото лято, след като се бил оплакал, че президентът не разбирал нищо от външна политика.

Между двамата не се установиха добри отношения.

През ноември в Китай, в ден, изпълнен със срещи в Пекин, на Тръмп и висшите представители на екипа му била сервирана в сградата на парламента салата "Цезар", която обаче изглеждала увяхнала и никой от американците не искал да я опита. Според високопоставен правителствен представител обаче Тръмп казал на Тилърсън да я пробва.
"Рекс", обърнал се към него президентът, "яж салатата".

Тилърсън отказал въпреки призивите на Тръмп.

След като нееднократно подкопаваше позициите на Тилърсън и му противоречеше, най-накрая Тръмп уволни държавния секретар със съобщение в Туитър. През последните дни президентът споделил пред свои доверени хора, че се чувствал по-смел. Бил горд с едностранните си действия да въведе мита върху вноса на метали и да се срещне със севернокорейския диктатор Ким Чен-ун и вече не бил толкова склонен да се примирява с прояви на нелоялност в обкръжението си, заяви човек, разговарял с президента през последните дни, но пожелал да остане анонимен.

През изминалите месеци кабинетът постепенно губел авторитет в очите на Тръмп, казаха източници от Белия дом и външни съветници. Той казал на свои приближени, че е в процес на извършване на промени, целящи да се подобри екипът, и според друг източник, разговарял с него, бил споменал "за изхвърляне на баласта" - което може да е сигнал за редица министри в кабинета, изпитващи проблеми.

Министърът на вътрешните работи Райън Зинки (в САЩ министерството на вътрешните работи не изпълнява същите функции като в другите страни) беше извикан на изслушване в Сената от демократите, които го обвиниха, че е похарчил десетки хиляди долари за ремонти и частни полети, а в същото време е предложил сериозни съкращения в средствата за програми за опазване на околната среда. Зинки се защити, заявявайки, че "никога не е пътувал никъде с частен самолет", защото по думите му и трите пъти, когато летял с частни полети, откакто станал министър, били с витлови самолети, а не с реактивни двигатели.

Според високопоставени правителствени представители дните на министъра на ветераните Дейвид Шулкин може да са преброени заради остър вътрешен доклад, в който се констатирали нарушения във връзка с негово пътуване през лятото до Европа със съпругата му. Той също така беше изправен пред възможността от бунт на служителите си: политически съветник, който бил внедрен от Тръмп в министерството на ветераните, открито споделял мисли пред други служители от ведомството за възможно отстраняване на Шулкин, който бе и в правителството на Обама.

Тръмп споделил, че е възможно да премести министъра на енергетиката Рик Пери начело на министерството на ветераните, тъй като смятал, че Шулкин се е превърнал в проблем, казаха хора, добре осведомени за това какво се говори в Белия дом. Те пожелаха анонимност.

Следени под лупа са и други министри. Причините за това според АП са следните:

- в Белия дом са определили като катастрофа скорошното участие на министъра на образованието Бетси Девос в предаването "60 минути" заради начина, по който не е успяла да защити плана на правителството за осигуряване на безопасност в училищата и да отговори на елементарни въпроси, свързани с образователната система.

- миналия месец министърът на жилищното строителство и благоустройството Бен Карсън беше подложен на атаки, след като се появиха съобщения, че ведомството му е похарчило 31 000 долара за нова трапезария, покупка, която според служители на министерството била направена без знанието на Карсън.

- на ръководителя на Агенцията за опазване на околната среда Скот Пруит бяха задавани въпроси за сума от около 25 000 долара за шумова изолация на специална "будка" в офиса му, от която да води телефонните си разговори така, че да не го подслушват, както и 9000 долара за биометрични ключалки.

- първият член на кабинета, който напусна поста си, министърът на здравеопазването и хуманитарните въпроси Том Прайс, подаде оставка през есента след съобщения, че похарчил най-малко 400 000 долара от парите на данъкоплатеца за частни самолети за себе си и сътрудниците си.

Други членове на кабинета - като министърът на труда Алекс Акоста и на земеделието Сони Пърдю - не се набиват на очи и за тях не се чува почти нещо.

Съветникът по въпросите на националната сигурност Хърбърт Макмастър, който беше подложен на много атаки от десни медии, никога не се е разбирал добре с Тръмп и това доведе до спекулации, че и той може скоро да си тръгне.

"Това е най-неудачният кабинет от времената на Картър", каза Бринкли, споменавайки бившия президент Джими Картър, друг външен за Вашингтон човек, който при управлението си също срещна трудности да утвърди своя авторитет.

С благоволението на Тръмп вече се ползват малцина от членовете на кабинета.

Министърът на отбраната Джеймс Матис е смятан от мнозина за най-влиятелната фигура в него, опитът му на военен предизвиква респекта на Тръмп и му дава свобода на действие, дори и когато понякога не е съгласен с върховния главнокомандващ, без обаче да си навлича гнева му. Директорът по въпросите на бюджета Мик Мълвейни е смятан в Западното крило за фаворит на Тръмп, а директорът на ЦРУ Майк Помпейо беше избран за заместник на Тилърсън в Държавния департамент.

 

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?