Харири приел поканата на Макрон да посети Франция, Ливан твърди, че е заложник в Рияд

Саад Харири

Подалият оставка ливански премиер Саад Харири, който се намира в Саудитска Арабия, прие поканата на френския президент Еманюел Макрон да посети Франция. Това заяви днес пред журналисти в Рияд френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от Франс прес.

 

Той добави, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е бил информиран за това.

Френският външен министър не уточни кога ще се състои посещението. Той отбеляза само, че това трябва да бъде решено от самия Харири.

Близък до Харири източник заявил пред Ройтерс, че се очаква политикът за замине за Франция през следващите 48 часа, след което да отиде в Ливан, за да подаде официално оставката си от премиерския пост.


Харири замина за Саудитска Арабия на 3 ноември преди неочаквано да подаде оставка с телевизионно изявление същия ден. Той все още е в Рияд и високопоставени ливански служители и висши политици, близки до Харири, казаха за Ройтерс, че той е бил принуден да подаде оставка.

И Харири, и Саудитска Арабия отричат, че той е задържан в Рияд или че е бил накаран насила да се откаже от поста си. Харири настоява, че ще се върне в Ливан до няколко дни, за да подаде официално оставката си.

Кризата изтласка Ливан на предната линия на близкоизточната битка за влияние, противопоставяща блок начело със саудитците срещу Иран и съюзниците му, включително ливанската шиитска групировка Хизбула, отбелязва Ройтерс.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е поканил Харири във Франция след разговори с него и със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

Поканата е за неколкодневна визита, а не предложение за убежище, каза Макрон, който направи изявлението в Германия.

"Няма да се съгласим Харири да бъде заложник, причината за чието задържане не ни е известна", подчерта ливанският президент Мишел Аун в декларация.

Външният министър Джебран Басил, който оглавява партията на Аун, заяви, че ситуацията не е "нормална", но че Бейрут иска "добри отношения" с Рияд.

Аун посочи, че няма да приеме оставката на Харири, докато той не се върне в Ливан и не я връчи официално, и не обясни мотивите си, което Харири обеща да направи в следващите дни.

Саудитска Арабия отдавна е смятана за главния външен поддръжник на Харири. Аун е политически съюзник на Хизбула, мощна шиитска групировка със силни връзки с Иран.

Коалиционното правителство в Ливан беше съставено миналата година след политическа сделка, която направи Аун президент, Харири премиер и няколко членове на Хизбула министри в кабинета. Саудитска Арабия неотдавна обвини Ливан, че ѝ е обявил война заради ролята на Хизбула в други арабски страни. Тя смята Хизбула за терористична организация.

Главният съюзник на Рияд Вашингтон възприе различен тон и продължи подкрепата си за Ливан, включително военната помощ. Европейският съюз също неколкократно потвърди подкрепата си за Ливан, където са настанени 1,5 милиона сирийски бежанци.

В интервю в неделя вечерта по телевизионната станция, която притежава, Харири предупреди за икономически санкции срещу Ливан и за опасност за живота на стотици хиляди ливански работници в Саудитска Арабия и страните от Персийския залив.

"Нищо не оправдава това, че Харири не се връща вече 12 дни. Затова ние смятаме, че той е задържан", каза Аун.

Той добави, че Ливан е установил, че семейството на Харири е задържано в дома му в Саудитска Арабия и че всеки негов член е претърсван на влизане и на излизане.

В Италия външният министър Басил каза: "Ще продължим всички усилия този проблем да се реши по братски начин и с добрите отношения, които искаме да имаме със саудитското кралство."

Той обаче добави: "Ако Саудитска Араби има проблем с Иран или с Хизбула, трябва да го реши с Иран, а не чрез Ливан и всички ливанци."

Харири написа в Туитър, че е "много добре" и ще се върне "по Божията воля в скъпия Ливан", както е обещал. Вчера той каза, че ще се върне до няколко дни, но семейството му ще остане в Саудитска Арабия, която нарече "негова родина".

Харири има саудитско поданство и семейното му богатство произлиза от строителната компания Сауди Оджер, създадена от баща му Рафик ал Харири, който два пъти е бил ливански премиер и беше убит през 2005 г.

Окаб Сакър, член на парламента от партията на Харири Движение Ал Мустакбал (Бъдеще), каза за Ройтерс, че е разговарял с Харири, който го уверил, че нито той, нито семейството му са задържани.

Във вторник европейският върховен комисар за външната политика Федерика Могерини заяви след среща с Базил в Париж, че очаква Харири и семейството му да се върнат скоро в Ливан.

Източници от целия политически спектър в Ливан коментираха, че в интервюто си в неделя Харири е възприел по-компромисен тон в сравнение с изявлението за оставката, когато остро нападна Иран и Хизбула.

Източниците казаха, че това може да се тълкува като отстъпка на Рияд под западния натиск. Вчера Аун заяви, че Рияд не е отговорил на арабските страни, опитали се да уговорят връщане на Харири, и затова той се е обърнал за помощ към международната общност.

Споделяне

Още от Свят